Overslaan en naar de inhoud gaan

Content.19 laat zien wat marketeers kunnen leren van sprookjes en films

Terug naar de ‘basics’ van het vertellen.
Storydiggers
Storydiggers

Dat de kracht van contentmarketing scherp door storytelling uitgedrukt kan worden, werd dinsdag door een aantal sprekers op Adformatie’s Content.19-congres nog eens scherp benadrukt. Niet zonder reden natuurlijk. Want lang, lang geleden, toen marketing, campagnes en communicatietheorie nog niet bestonden, deden we het al: elkaar verhalen vertellen, op heel veel manieren. Dat veel mythes, bijbelvertellingen, tragedies en hagiografieën op structureel niveau niet veel van elkaar verschillen, wist Joseph Campbell als eerste. Zijn verhaaltheorie, in het bijzonder zijn ‘Hero’s Journey’-analyse, vormt voor een aantal sprekers nog altijd de basisstructuur voor niet alleen oude verhaalvormen, maar ook die van moderne storytelling en contentmarketing. Terug naar de basics dus.

related partner content for mobile comes here

Hero's Journey

Zo legden StoryDiggers Ralph Poldervaart en Sander van Duijn het marketeerspubliek haarfijn uit hoe en met welke basiselementen een goed verhaal wordt opgebouwd. Conflict, een ordinaire en een speciale wereld, een held, een kwaad, een helper en een schat; het zijn Campbells ingrediënten van niet alleen het verhaal van Harry Potter, Aladdin of The Wolf of Wall Street, maar ook van een sterke storytellende campagne. De sprekers gaven mooie voorbeelden met Bart’s Fish Tales en Bavaria’s #carnavalvrij-stunt en lieten de deelnemers vervolgens een eigen story opstellen naar aanleiding van een casus.

Willemijn Vader gaf Campbells Hero’s Journey een verdere duiding in haar workshop. Ook het verhaal van de klant om tot een koop te komen, de zogenaamde buyer journey, volgt volgens Vader de principes van Campbell. Daar moeten marketeers met oog op de basiswaarden van hun merk en doelgroep al ‘storytellend’ op inspelen.

Het vertellen van sprookjes is misschien wel de meest oorspronkelijke vorm van storytelling. Dat zelfs dit archaïsche vertelmedium een merk kan versterken werd door Berno Schokker (Volkswagen) en Boris Nihom (Achtung! Mcgarrybowen) bewezen in hun gezamenlijke presentatie over ‘Volkswagen Snelweg Sprookjes’. Het gaat daarbij om interactieve voorlees-app die kinderen (en volwassenen) sprookjes vertelt en daarbij de objecten uit het landschap tijdens de autorit interactief betrekt. Insteek van de campagne was om de aandacht van kids van hun mobiel/tablet weer richting omgeving te krijgen, net als vroeger. Een fantastische gratis service voor iedereen, ter versterking van het automerk. 

Dat de basics van storytelling makkelijk zijn te leren, hebben de sprekers van Content.19 goed duidelijk gemaakt. 





 

Advertentie

Reacties:

Om te kunnen reageren, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid wordenLog In

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
McElroy

In recent seasons Valentino’s creative directors Maria Grazia Chiuri and Pierpaolo Piccioli have garnered much acclaim for their elevated take on traditional homespun detailing and a folkloric aesthetic. The brand offers its customers https://www.tellsubway.website/

C de Jong

Het blijft wringen: iets zinnigs vertellen terwijl je er alleen maar op uit bent om mensen iets aan te smeren. Verkopers kijken dus af bij echte verhalen en prutsen dan wat in elkaar wat ze met flitsende kreten als 'marketingcontent' en 'storytelling' ergens op proberen te laten lijken. Overtuigen zal het nooit. De lezer krijgt al snel een gevoel van onbehagen en wordt wantrouwig.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in