Mensen geloven meer in klimaatverandering en de gevolgen ervan als ze weten dat er grote overeenstemming over bestaat tussen klimaatwetenschappers. Dat blijkt uit een nieuwe studie in 27 landen, geleid door Bojana Većkalov van de Universiteit van Amsterdam en Sandra Geiger van de Universiteit van Wenen.
Van de klimaatwetenschappers is 97% tot 99,9% het erover eens dat klimaatverandering plaatsvindt en dat menselijke activiteit de belangrijkste oorzaak is. Het publiek onderschat deze consensus echter vaak aanzienlijk.
Percepties aanpassen
Het internationale onderzoeksteam legde verschillende boodschappen over de wetenschappelijke consensus voor aan meer dan 10.500 mensen en vroeg hen vervolgens naar hun mening over klimaatverandering.
In alle 27 landen reageerden mensen op vergelijkbare wijze. 'Voordat mensen over de consensus onder klimaatwetenschappers lazen, schatten ze deze consensus veel lager in dan die in werkelijkheid is’, zegt Sandra Geiger. ‘Na het lezen hierover, pasten ze hun eigen percepties aan, geloofden meer in klimaatverandering en maakten zich er meer zorgen over.'
Volgens Bojana Većkalov is het effect zo duidelijk doordat er een groot verschil is tussen de werkelijke overeenstemming tussen klimaatwetenschappers en inschatting van het publiek. ‘Hierdoor passen ze hun overtuigingen aan na het zien van onze boodschappen.’
Misvattingen
Uit de studie bleek ook dat de boodschap over wetenschappelijke consensus tussen klimaatwetenschappers effectiever is voor doelgroepen met misvattingen over de klimaatverandering. Dat kunnen mensen zijn die minder vertrouwen hebben in klimaatwetenschappers en mensen met rechtse ideologieën.
Volgens de auteurs onderschrijft hun studie hoe belangrijk het is om consensus onder klimaatwetenschappers te blijven benadrukken en communiceren, vooral gezien de toenemende politisering van wetenschap en desinformatie over klimaatverandering.
De studie past in een reeks van onderzoeken die sinds tien jaar worden gehouden naar de effecten van het communiceren van de overweldigende consensus tussen klimaatwetenschappers. Tot nu toe zijn dergelijke studies echter voornamelijk in de Verenigde Staten uitgevoerd.
Het is voor het eerst dat een internationaal team nu uitgebreid en gedetailleerd de effecten van het communiceren van wetenschappelijke consensus buiten de Verenigde Staten in kaart brengt.
De studie is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature Human Behaviour.