Verschillende techbedrijven hebben de samenwerking met de Chinese overheid stopgezet. TikTok zal zijn populaire videoapp niet meer beschikbaar stellen in Hongkong. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat dat te maken heeft met "recente ontwikkelingen" in de miljoenenstad.
In Hongkong, dat een speciale status heeft binnen China, is onlangs een omstreden veiligheidswet van kracht geworden. Die verbiedt onder meer separatisme en het samenspannen met buitenlandse mogendheden. Ook heeft de politie meer bevoegdheden gekregen.
De invoering van die wet ligt internationaal gevoelig. Critici zeggen dat de speciale status van Hongkong zo wordt ondermijnd. Facebook, Telegram, Google en WhatsApp hebben al gezegd voorlopig geen informatie meer te delen met de autoriteiten in Hongkong. De techbedrijven willen eerst weten wat de gevolgen van de nieuwe wetgeving zijn voor de mensenrechtensituatie in het land voordat zij gegevens delen met de lokale justitie.
Kort daarop meldden ook videovergaderbedrijf Zoom en Microsoft, onder andere eigenaar van socialemedianetwerk LinkedIn en Skype, de samenwerking met de Hongkongse overheid op te schorten.
ByteDance, de maker van TikTok, probeert zich al langer los te trekken van zijn Chinese achtergrond om een wereldwijd publiek te kunnen bedienen. De maker heeft steeds benadrukt geen gegevens van gebruikers te delen met de Chinese autoriteiten.
Een ingewijde zegt dat Hong Kong geen belangrijke markt was voor TikTok. Het bedrijf zou daar zelfs verlies maken. TikTok maakte in augustus vorig jaar bekend dat er ongeveer 150.000 gebruikers waren in Hongkong.
Intussen heeft de Indiase overheid de app verbannen na oplopende spanningen met China. Dat gaat TikTok vermoedelijk wel degelijk merken: ByteDance zal daar volgens de eerste schattingen zo'n zes miljard dollar door verliezen.
(ANP/Adformatie)
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!