Hoe Facebook 'nieuws' transparant maakt

Als het gaat om het herkenbaar labelen van branded content, kunnen uitgevers een voorbeeld nemen aan Facebook, vindt Ebele Wybenga.

Ze hebben wéér geflikt, die lui van Facebook. Eerst groeide het sociale netwerk al uit tot het dominante kanaal voor het consumeren van nieuws. Nu grijpt het ook de macht in de markt voor (excusez le mot) branded content.

Hoe dit kan? Nieuwsmedia zijn de afgelopen jaren afhankelijk geworden van sociale media om onlinelezers naar hun verhalen te lokken. Aan deze bezoeken verdienen ze echter slechts een paar schamele advertentie-euro’s. Ze vertonen ouderwetse banners aan een paar enkelingen die nog internetten zonder adblocker. 

Geen wonder dat uitgevers hevig hebben ingezet op het produceren en verspreiden van gesponsorde verhalen. Dat levert de bekendere titels − afhankelijk van de grootte van hun publiek − zo’n 3000 tot 5000 euro per artikel per week op.

Maar er moeten natuurlijk wel lezers zijn voor zulke branded artikelen. Als er geen publiek wordt bereikt en aangesproken is de return of investment voor adverteerders natuurlijk nul.

Net als bij normale nieuwsartikelen zijn bezoekers van gesponsorde verhalen vooral van sociale kanalen zoals Facebook afkomstig. Daarom is Facebook in staat om te bepalen hoe deze verhalen worden gepresenteerd. 

Het belang van het publiek geeft daarbij, anders dan bij de meeste uitgevers, de doorslag. Gebruikers verliezen is de grootste angst van Facebook. Daarom doet het netwerk er alles aan om ervoor te zorgen dat zij zich niet misleid of miskend voelen.

Facebook staat geen verwarring toe over wie er achter een gesponsord verhaal zit en wie het heeft gemaakt. Boven elke post die wordt gemaakt met de nieuwe Branded Content Tool van Facebook staat dat het verhaal door uitgever X is gemaakt in opdracht van merk Y. 

Het resultaat is een heldere algemene standaard voor het identificeren van verhalen die van adverteerders afkomstig zijn. Een standaard die in de media-industrie tot nu toe ontbrak. Elke uitgever gebruikt andere vage labels en verwarrende termen, denk aan ‘paid post’, ‘sponsored story’ of ‘partner content’.

Deze slappe houding kost nieuwsmedia lezers en geloofwaardigheid. Gelukkig introduceert het machtige Facebook nu een uniform herkomstlabel. Om deze broodnodige transparantie af te dwingen was kennelijk een monopolist nodig. Verrassend goeie zet van Zuckerberg.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie