Het is allemaal nog erger dan je zou bevroeden, blijkt uit een enquête onder Tweede-Kamerleden en politiek journalisten van de Amsterdam School of Communications Research (ASCoR) van de Universiteit van Amsterdam. Kamerleden zeer negatief zijn over het functioneren van de Haagse journalistiek. Machtswellustelingen zijn het, die van de pers. Ruim eenderde van de politici meent dat parlementaire journalisten in hun werk gedreven worden door het verlangen zelf macht uit te oefenen. Tweederde van de Kamerleden vindt ook dat de media te veel macht hebben
Driekwart van de politici vindt verder dat incidenten de politieke verslaggeving domineren, bijna tweederde van de journalisten onderschrijven dit. Meer dan tweederde van de parlementariërs vindt ook dat politici gemaakt en gekraakt worden door de media. De helft van de journalisten is het daarmee eens.
Verder gelooft slechts eenderde van de kamerleden in de onafhankelijkheid van de parlementaire verslaggevers, tegenover 58 procent van de journalisten. Bijna tweederde van de parlementariërs vind verder dat de huidige nieuwsberichtgeving bijdraagt aan het wantrouwen in de politiek.
Ik vind de uitkomsten veel vragen oproepen. Allereerst hoe politici zo het ‘slachtoffer’kunnen worden van de media, zonder daar klaarblijkelijk tegenmacht tegen te kunnen vormen? Dat is echt bedenkelijk. Bovendien houd ik het beeld over dat het behoorlijk ziek is daar in Den Haag. Als de helft onze wetgevende macht vindt dat niet zij, maar de media bepalen waar het over gaat in dit land, dan is er iets stevigs mis.
Kom, dames en heren communicatiedokters: hoe maakt u deze patiënt weer beter?
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!