Ter gelegenheid van het feit dat vijfenvijftig jaar geleden JFK in Dallas werd vermoord, gaf de Britse krant The Times het Ierse bureau ROTHCO de opdracht om de speech die de president die dag zou geven, te reconstrueren.
Om de uitgesproken woorden zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven, is volop gebruik gemaakt van archiefmateriaal. Maar liefst 831 interviews en speeches die van JFK bekend waren, werden door de software verwerkt. Hieruit werden eerst alle storende geluiden en stemmen van derden verwijderd.
Deep fakes
Dankzij een techniek die Deep Neural Networks wordt genoemd, kon vervolgens in kaart worden gebracht hoe JFK speechte en welke intonatie hij daarbij gebruikte. Daarna is er weken geknutseld aan de tweeëntwintig minuten durende speech om alle lettergrepen, woorden en zinnen naadloos aan elkaar te rijgen. Voor de toespraak is de tekst gebruikt die JFK oorspronkelijk zou uitspreken.
De toegepaste techniek doet denken aan deep fakes, de intelligente AI software waarmee foto’s van willekeurige personen op videobeelden kunnen worden geplakt.
Vraagtekens
Richard Oakley van opdrachtgever The Times stelt dat hij met het tot leven brengen van de woorden van JFK een ‘nieuw perspectief’ op nieuws kan brengen. Hij benadrukt dat het om de inhoud gaat. Volgens hem resoneren de thema’s vrijheid, macht, wijsheid en zelfbeheersing van JFK’s toespraak nog steeds.
Op Twitter en de website van The Times worden ondertussen de eerste vraagtekens gesteld bij de exercitie. Natuurlijk is het een nobel streven om JFK als icoon voor vrijheid en een ‘beheerste omgang met macht’ in te zetten. Maar als de woorden van doden al zo makkelijk gemanipuleerd kunnen worden, hoe zit het dan met die van de levenden?
[FOTO: ANP]
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!