Buzz zorgverzekeraars in overstapperiode gedaald

Een oorzaak is minder reclame.

De buzz rond zorgverzekeraars gedurende de overstapperiode is na jaren van groei sterk gedaald.

Dit uit het jaarlijkse (sociale) mediamonitoring onderzoek van Porter Novelli en Clipit onder alle zorgverzekeraars in Nederland.

Van de merken worden VGZ, Menzis en Univé online het meest besproken. Het sentiment rond alle labels blijft overwegend positief.

Hete hangijzers blijven de bekendmakingen van de premies en issues die spelen rond individuele merken die vooral op Twitter en fora worden besproken.

25 procent afname

Daar waar vorig jaar het aantal berichten met 40 procent explosief steeg ten opzichte van het jaar ervoor is dit jaar het aantal berichten met 25 procent afgenomen.

Dit is mede het resultaat van de gezamenlijke afspraken van de verzekeraars om minder reclame te maken.

Maar er was ook sprake van een lagere premiestijging en er speelden minder mediagevoelige issues als vrije artsenkeuze.

De (openbare) berichten zijn overigens vooral afkomstig van Twitter (84.525 tweets), gevolgd door Independer Reviews en in mindere mate Facebook, online fora en reactierubrieken op nieuwssites.

Twitter

Juriaan Vergouw van Porter Novelli zegt hierover: ‘Je ziet dat Twitter nog steeds belangrijk is maar minder dan voorheen wordt gebruikt als kanaal om vragen te stellen of om ongenoegen te uiten.

‘Het gaat steeds meer via kanalen zoals WhatsApp waar veel verzekeraars actiever zijn met webcare. Daarnaast gaat een groot deel van gesprekken met verzekeraars ook via persoonlijke berichten op Facebook.’

VGZ meest besproken

Het is stuivertje wisselen in de top 3 van meest besproken merken, zo blijkt.

VGZ volgt dit jaar met 23.554 berichten Menzis op als het meest besproken merk.

Menzis staat met 16.916 berichten op de tweede plaats.

Univé keert weer terug naar de top drie met 12.615 berichten ten koste van Ditzo (7.352) die nu op plaats zeven terug te vinden is.

VvAA duikelt uit de top 10 in vergelijking met 2014.

De trend dat de meeste merken relatief zelf weinig berichten initiëren op sociale media zet door.

Webcare

De meeste berichten zijn het resultaat van webcare. VGZ wordt het meest genoemd maar zendt zelf 8 procent eigen berichten uit. Menzis komt met 11 procent eigen berichten. De merken Anderzorg (31procent), FBTO en Ditzo (beide 24 procent) doen zelf het meest aan het creëren van reuring rond het merk. Opvallend vinden Porter Novelli en Clipit, want Ditzo bracht vorig jaar nog 50 procent van de berichten zelf uit. 

Issues maken het nieuws

Menzis pakt wel de leiding als het gaat om berichtgeving in uitsluitend printmedia. VGZ volgt hier en Zilveren Kruis staat op de derde plaats. De derde plaats is hier voor Zilveren Kruis.

Positief sentiment

Over het algemeen is het sentiment over de berichtgeving positief. Het budgetlabel Zekur van Univé komt met stip binnen en haalt de meeste positief getinte berichten (96 procent) op, gevolgd door De Friesland Verzekeraar (89 procent).

Zilveren Kruis (85 procent) wordt dit jaar uit de top drie gestoten door Zorg en Zekerheid (86 procent).

Pr-waarde daalt

De overstapperiode leveren de verzekeraars in totaal 51 miljoen euro aan pr-waarde op. Mede door minder berichten is dit circa 6 miljoen euro minder dan vorig jaar. Nieuwe premietarieven zijn vooral een dankbaar onderwerp voor de media.

Op 12 december wordt een piek in pr-waarde bereikt als tv-programma Kassa en De Telegraaf beide aandacht besteden aan de mogelijkheden van overstappen van zorgverzekeraar. Van alle merken scoort Delta Lloyd net als de laatste drie jaren het sterkst.

Dit heeft volgens de onderzoekers ook te maken met de enorme aandacht rond geruchten van een overname en de gevolgen voor de beurskoers. 

Naast printmedia wordt dit ook online opgepikt. De top drie bestaat verder uit Zilveren Kruis en VGZ (vorig jaar op positie twee).

Onderzoek

Communicatieadviesbureau Porter Novelli en Clipit media monitoring hebben samen een onderzoek uitgevoerd naar conversaties rond 51 Nederlandse zorglabels in de periode 1 oktober 2015 tot 1 januari 2016. Dit is een vervolg op het jaarlijkse onderzoek dat in 2012 is gestart. Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van de analysetool van Clipit waarbij 143.334 conversaties (2012: 63.546) zijn gemonitord en geanalyseerd. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie