Media hebben grote invloed op de publieke opinie over psychische gezondheid. Helaas geven incidenten en crises het publiek een scheef beeld over mensen met psychische aandoeningen. Samen Sterk tegen Stigma pleit daarom voor berichtgeving zonder stigma – met een bijzondere rol voor woordvoerders en communicatiespecialisten.
De stichting heeft nu ‘gouden regels’ geschreven, die dienen als leidraad voor woordvoerders en professionals. ‘Als wij zelf zonder stigma communiceren en onderlinge afspraken maken zetten we een eerste stap naar berichtgeving zonder stigma.’
Inclusief
1. Communiceer ‘inclusief’ en ga uit van diversiteit: bedenk dat personen met een psychische aandoening allereerst mensen zijn als iedereen: ouders, collega’s, buren, vrienden. Met ieder zijn eigenaardigheden, dromen, verlangens, successen en mislukkingen. De lijn tussen wel en geen aandoening is dun: het kan iedereen overkomen.
Genuanceerd
2. Gebruik genuanceerde taal en beelden als het gaat over psychische aandoeningen. Ga uit van veerkracht, herstel waar mogelijk. Maar wees er ook niet geheimzinnig over: bagatelliseren kan evengoed stigmatiserend werken.
Evenwicht
3. Extreme gebeurtenissen krijgen veel aandacht in de media. Je kunt daar iets tegenover zetten om evenwicht te bewaren. Geef goede voorlichting die een oprecht en evenwichtig beeld geeft van het leven van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Empathisch
4. Wees empathisch. Ga uit van de rol en positie van mensen waarom het gaat. Zeg bijvoorbeeld dat ‘onze cliënten recht hebben op privacy, stel jezelf eens voor in zo’n situatie’ en niet dat ‘het beroepsgeheim niet toelaat dat ik nadere mededelingen doe’. Inhoudelijk zeg je hetzelfde, maar het eerste statement is persoonlijk en beschermend en het tweede zakelijk en defensief.
In overleg
5. Toets je communicatie bij cliënten. Overleg met hen over de lijn van je woordvoering.
Geen naming en shaming
6. Als de berichtgeving er helemaal naast zit, doe dan niet aan publieke naming en shaming. Benader de journalist persoonlijk, leg uit waar de pijn zit en doe suggesties voor een andere en betere berichtgeving.
Voor meer toelichting, klik hier.
Samen sterk is opgericht door het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, Fonds Psychische Gezondheid en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
FOTO: ANP
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!