Twee op de drie wereldleiders actief op Twitter

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Burson-Marsteller heeft vandaag haar nieuwe “Twiplomacy” onderzoek gepubliceerd, een jaarlijks onderzoek naar het gedrag van wereldleiders op Twitter. Het onderzoek wijst uit dat meer dan driekwart (77.7%) van de wereldleiders een Twitteraccount heeft en twee derde (68%) wederzijdse connecties hebben met hun peers. ‘’Twiplomacy’’ is een onderzoek met het doel te identificeren in hoeverre wereldleiders Twitter gebruiken. In juli 2013 onderzocht Burson-Marsteller de accounts van 505 overheden in 153 landen.

De resultaten laten zien dat de Amerikaanse president met meer dan 33 miljoen volgers nog steeds de meest gevolgde wereldleider op Twitter is. Echter, hoewel bijna een derde (148) van alle wereldleiders en overheden Barack Obama volgt, is Obama niet de meest verbonden leider.

volgt wederzijds maar twee weredleiders – de Noorse premier Jens Stoltenberg en de Russische minister-president Dmitry Medvedev. Het en worden gevolgd door 132 en 99 peers, maar ook zij volgen niet veel andere wereldleiders: het volgt drie andere leiders en volgt geen enkel ander buitenlands ministerie.

De paus () is de tweede meest gevolgde wereldleider met meer dan zeven miljoen volgers op zijn negen verschillende accounts. Ondanks dat paus Francis niet erg betrokken is met andere Twitter-gebruikers (vooral zijn Spaanse tweets worden gemiddeld meer dan 11,000 keer geretweet) is hij toch de meest invloedrijke wereldleider op Twitter. In vergelijking met ’s tweets die ondanks zijn grote aantal volgers gemiddeld maar ongeveer 2,309 keer worden geretweet.

De Turkse president Abdullah Gül () en minister-president Recep Tayyip Erdoğan () staan tussen de top vijf meest gevolgde wereldleiders met elk meer dan 3,4 miljoen volgers.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken is de best verbonden weredleider. Hij volgt en wordt gevolgd door 44 peers. De Europese Dienst voor Extern Optreden (), is de best verbonden Buitenlandse Dienst met 36 wederzijdse connecties, gevolgd door het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken , VK’s en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken ”.

‘’Dit onderzoek laat zien hoe Twitter en social media een deel zijn geworden van overheidscommunicatie’’, aldus Jeremy Galbraith, CEO van Burson-Marsteller Europa, Midden Oosten en Afrika. ‘’Terwijl Twitter zeker niet het enige communicatiekanaal is en het ook niet face-to-face meetings zal vervangen, staat het toch directe peer-to-peer interactie toe. Ik verwacht dat wij een toename van het aantal bedrijven en CEOs zullen zien die ook dit nieuwe middel zullen gebruiken dat wereldleiders met elkaar verbindt’’.

De Turkse minister-president , de verdreven Egyptische president , de Rwandese President , Israel’s , de minister-president van Singapore , de Nederlandse minister-president Rutte en 35 andere accounts volgen geen enkele andere Twitter gebruiker.

De minister-president van Uganda is de wereldleider met de meeste conversaties. 96% van zijn tweets zijn op andere Twitter gebruikers. De tweede en derde wereldleiders met de meeste conversaties zijn de Rwandese president en de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt met zijn ‘’Vraag Carl Bildt’’ account.

Het onderzoek wijst ook uit dat Twitter een broadcast-middel met een groot bereik kan zijn voor wereldleiders. Ondanks dat het account niet veel conversaties heeft, is het gegroeid in de afgelopen zes maanden. Hetzelfde geldt voor de accounts van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en de Venezuelaanse president die beiden hun Twitteraccount in maart 2013 hebben geactiveerd en nu tussen de top 20 van meest gevolgde wereldleiders staan. Zelfs slapende accounts van de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Franse president François Hollande , die stopten met twitteren nadat zij waren verkozen, hebben een groei gezien in het aantal volgers.

‘’Mensen willen betrokken worden bij hun leiders op Twitter’’, aldus Matthias Lüfkens, Burson-Marsteller’s Digital Practice Leader EMEA en auteur van het rapport, ‘’Maar het is opmerkelijk om te zien dat accounts met de meeste aantal volgers het minste interactie hebben met andere Twitter gebruikers’’.

Er zijn 227 persoonlijke accounts en 76 wereldleiders tweeten persoonlijk. Zeven van de G8 leiders hebben een persoonlijk Twitteraccount en alle G20 overheden behalve één hebben een officiële Twitteraccount.

Twitter wordt ook door kleinere landen gebruikt om zichzelf op de wereldkaart te zetten en om te tweeten met gelijken. De Kroatische overheid () en het ministerie van Buitenlandse Zaken van IJsland () volgen eenzijdig 195 en 142 gelijken. Waarschijnlijk in de hoop dat de wereldleiders hen ook zullen volgen.

Alle 45 Europese overheden hebben een officiële aanwezigheid op Twitter. In Zuid-Amerika hebben alle overheden behalve de Surinaamse een account, in Noord-Amerika, Azië en Afrika hebben 79%, 74% en 71% van alle overheden een Twitteraccount. Maar een derde (33.3%) van alle overheden in Oceanië gebruikt Twitter.

Over het onderzoek
De data is verzameld in juli 2013 van de accounts van 505 staatshoofden, ministers van Buitenlandse Zaken en hun instituten in 153 landen wereldwijd. Meer dan 50 variabelen zijn gebruikt met behulp van Twitonomy (http://twitonomy.com). Burson-Marsteller heeft Doesfollow gebruikt om de Twitter-relaties tussen de wereldleiders te analyseren.

Voor het volledige onderzoek, ga naar:

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie