De combinatie van lage opleiding, mijden van de publieke omroep en het lezen van De Telegraaf leidt tot negatieve visies op samenleving en toekomst. Dat is de conclusie uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), meldt De Volkskrant op 19 juni.
De conclusies werden getrokken door onderzoekers Paul Dekkers en Eefje Steenvoorden. Het SCP peilt vanaf nu in het zogeheten Continu Onderzoek Burgerperspectieven elk kwartaal hoe de Nederlander onder andere denkt over maatschappelijke problemen en de toekomst. Uit de eerste editie hiervan (Kwartaalbericht 2008 / 1) bleek verder onder meer dat de helft van de Telegraaflezers vindt dat ‘de overheid onvoldoende doet voor mensen zoals ik’. Publiekeomroepkijkers en opiniebladlezers zijn een stuk positiever: slechts een kwart daarvan onderschrijft diezelfde mening. Verder hebben telegraaflezers minder vertrouwen in 'de meeste mensen' (50 pct) in vergelijking met publiekeomroepkijkers en opiniebladlezers (72 pct).
De Telegraaf laat in een reactie weten dat het ‘een dusdanig groot bereik heeft, dat het profiel van de lezer heel gemiddeld is voor de Nederlandse bevolking’. De afdeling persvoorlichting kent het betreffende onderzoek niet en onthoudt zich om die reden van verder commentaar.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens ook dat 82 pct van de Nederlanders zich als gelukkig mens beschouwt. Slechts 2 pct vindt zichzelf (erg) ongelukkig.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!