De afgelopen maanden werd de pers diverse keren geweigerd of kreeg restricties opgelegd bij voorlichtingsbijeenkomsten over vluchtelingen: Geldermalsen, Harderwijk en Utrecht. Afgelopen vrijdag nog werden een cameraman en verslaggever van Omroep Flevoland door politieagenten weggestuurd uit een gebied met een straal van 5 km rond de bijeenkomst.
Tegenstanders
Een slechte ontwikkeling, aldus het Genootschap van Hoofdredacteuren, dat een boze brief schreef aan burgemeester Moorman van Bernheze, die alleen enkele regionale journalisten had toegelaten tijden een bijeenkomst. Het is volgens de hoofdredacteuren niet aan de gemeente om te bepalen welke journalist wel en welke niet wordt toegelaten. Ze schrijven onder meer: ‘Onze indruk is dat de kern van uw beleid is, dat u probeert het doen en laten van de pers tot op detailniveau zoveel mogelijk zelf te bepalen en te reguleren. (…) Wij vinden dat dat als een aantasting van de persvrijheid kan worden gezien.’
Voorstanders
De gemeente Bernheze is dat niet eens met de hoofdredacteuren. Ze stelt dat 'een te nadrukkelijke, of in grote getale, aanwezigheid van pers, niet bijdraagt aan het beoogde karakter en de opzet van de avond waarin we de dialoog voeren met onze eigen inwoners'.
Ook hoogleraar Bestuurskunde Wim Derksen relativeert de boze reacties uit de pers. Hij ken ‘geen andere beroepsgroep die zich zo snel op de tenen getrapt voelt als journalisten’. Derksen: ‘Er is duidelijk heel veel nodig om dit debat in goede banen te leiden. Als achteraf blijkt dat bepaalde maatregelen niet nodig waren wil dat niet zeggen dat het een verkeerde beslissing van de burgemeester was. Het gaat erom hoe hij de situatie vooraf inschatte.’
Stem!
Wat vind jij. Mogen journalisten geweerd worden van bijeenkomsten over azc’s en vluchtelingenopvang? Of moeten pers en media ook in dit soort gevoelige bijeenkomsten de vrijheid krijgen hun werk te doen?
(Foto ANP Jeroen Jumelet)
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!