Op MarketingSherpa was deze week een interessant onderzoek te lezen over de resultaten van pay-per-phonecall (pppc) campagnes versus pay per click (ppc) campagnes op zoekmachines.
Bij pay-per-phonecall advertenties vind je onderaan de boodschap een telefoonicoontje en een (in de meeste gevallen gratis) telefoonnummer. Adverteerders betalen de pay-per-phonecall dienst vervolgens per telefoongesprek.
In de VS wordt de dienst onder andere op AOL-netwerk aangeboden, hier start Govert van Eerde de pppc-dienst TopClick, een advertentieservice die zoekende internetters direct doorverbindt met bedrijven die zich bij de dienst hebben aangemeld. Hij reageert op de uitkomsten van het onderzoek, met name op de kritiekpunten.
MarketingSherpa onderzocht de pppc-campagne van een Amerikaans werving & selectiebureau voor medisch personeel. Belangrijkste uitkomst: adverteerders die pppc-campagnes willen inzetten, moeten met name hun conversieproces scherp in de gaten te houden ( is een lead een telefoontje waardig of niet) en vooral heel veel testen.
Natuurlijk bestaat er kritiek op pppc, zoals: adverteerders betalen ook voor telefoontjes die van telemarketeers afkomstig blijken te zijn (en dus geen prospects opleveren). Van Eerde's reactie hierop: 'Bij korte gesprekken (korter dan 10 seconden) berekenen wij geen kosten. Het probleem van telemarketeers die zichzelf direct kenbaar moeten maken (volgens de wet), is hiermee dus direct opgelost.'
Daarnaast wordt alleen het eerste gesprek van een beller in rekening gebracht. 'Indien de beller binnen dertig dagen weer belt, wordt dit gezien als een repeated call. Deze kosten per call, met uitzondering van de gesprekskosten/belminuten, worden dan niet in rekening gebracht. Maar dat is een centenkwestie.'
Nog een punt van kritiek op MarketingSherpa: pppc's in aantallen [veel] leveren minder respons op dan pay-per-click. Daarnaast betaalt een adverteerder vaak veel meer per call dan per click. Govert: "Maar dat is logisch en daar willen adverteerders graag meer voor betalen. Op deze manier heeft de adverteerder in ieder geval de mogelijkheid om te praten met een in hem geïnteresseerde klant. Het voordeel is dus, en ja dat kost geld, dat er middels pay per phonecall een klantencontact is ontstaan. Bij een websitebezoeker, een vrij passieve handeling, is dit niet altijd het geval.'
Dus: de conversie bij pay-per-phonecall ligt vele malen hoger dan bij pay-per-click; de respons bij pay-per-phonecall is uiteraard minder, maar levert, volgens de voorstanders, dus kwalitatief betere prospects op.
MarketingSherpa heeft naast een aantal belangrijke lessen ook nog twee tips voor adverteerders die aan de slag willen met PPPc [p-p-c]:
Hou je copy simpel, en (mocht je gebruik maken van een callcenter) train je callcentermedewerkers grondig op dit soort telefoontjes.
Van Eerde is overigens nu nog een paar dagen directeur van e-mailmarketingbureau TAPPS en blijft hierna als adviseur en aandeelhouder bij TAPPS betrokken.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!