Meer dan een derde van de mensen die werkzaam zijn in pr en communicatie hebben psychische klachten gehad of zijn daarvoor gediagnosticeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de PRCA in opdracht voor PRWeek.
De cijfers steken slecht af tegen het landelijke gemiddelde van één op de vier mensen die geestelijke ziektesymptomen hebben ervaren, aldus de onderzoekers.
Paniek
De meeste genoemde klachten van de 34 procent die psychischeziekte meldde zijn depressie, angst en paniekaanvallen, of een combinatie van alle drie. Daarnaast komen de bipolaire stoornissen en post-traumatische stress-stoornissen voor, maar ook Trichotillomanie, een aandoening waarbij iemand zijn eigen haar uittrekt.
Stress verlagen
Tegen dit soort aandoeningen is het als pr-sector natuurlijk lastig maatregelen nemen, hoewel de PCRA aangeeft dat er vooral met stressreductie winst valt te behalen. Zoals CommunicatieOnline vorige week berichtte hebben veel Britse pr-beoefenaars last van stress. De helft van de senior-managers voelt zich in het werk ‘extreem gestressed’ of ‘erg gestressed’. Ook in dit onderzoek kwam het naar voren. Bijna de helft van de respondenten (45 procent) ervaart nu meer stress dan een jaar geleden.
Taboe
Ondanks de vele psychische klachten blijkt het nog altijd een relatief taboe. Meer dan 60 procent vertelde zich niet op zijn gemak te voelen of zelfs ‘zeer ongemakkelijk’ om de problemen te bespreken met een manager of op de werkvloer.
Blije branche
Volgens een van de respondenten is het gesprek aangaan zo lastig omdat de pr-branche tegenover klanten ‘de façade hoog houdt van blije teams met blije mensen die zorgen voor blije klanten’. Een psychische aandoening wordt al snel als zwakte gezien.