De medewerkers van Fabrique zijn altijd op zoek naar inspiratie, maar dat vonden ze nauwelijks tijdens conferenties. André Bouwman, creative director: 'Je ziet vaak ontwerpers over hun eigen projecten vertellen. Of gedurende de dag één of twee goede sprekers. Dat moest toch anders kunnen.'
Eigen festival
Tijdens een hackaton bij Fabrique pitchte hij het idee voor een eigen conferentie. De locatie had hij al geregeld: Fabrique had een opdracht voor de Kunsthal in Rotterdam gedaan voor weinig geld, en daarom mochten zij een hele dag gebruik maken van de conferentieruimte.
Samen met vier andere Fabrique-medewerkers realiseerde hij festival Brique. Dat vond afgelopen donderdag plaats. Over het thema hoefde Bouwman niet lang na te denken. 'Challenge reality' is sinds kort het officiële motto van Fabrique. 'Nadenken over werkelijkheid en onwerkelijkheid hoeft niet alleen te gaan over ontwerp. Perfect dus', zegt hij.
Stel vragen bij het ogenschijnlijk vanzelfsprekende: Harry Starren host Brique @fabrique pic.twitter.com/k1UeQSmrAG
— Pieter Aarts (@PieterAarts1966) 28 september 2017
Geen trends, maar inspiratie
Het ging niet om de nieuwste trends, maar om nieuwe perspectieven en inspiratie. De sprekers moesten 'anders dan anders' zijn en daarom was de line-up was uiteenlopend: van een wiskundige (Ionica Smeets) tot een advocaat (Aernoud Bourdez) en een filosoof (Bas Haring).
Ionica Smeets over communicatie, jargon en hoe woorden verschillende betekenissen hebben voor verschillende mensen #brique @fabrique pic.twitter.com/j8dh0VxOJn
— Claartje (@ClaartjeVogel) 28 september 2017
Bas Haring pleit vol passie voor een 'verstandelijke makerscultuur' #brique2017 pic.twitter.com/M1m5hYxsD5
— Fabrique (@fabrique) 28 september 2017
Een van de eerste sprekers was Rogier Wieland. Hij maakt stop-motionanimaties en liet zien hoeveel creativiteit, vindingrijkheid en geduld je daarvoor moet hebben. Benieuwd? Bekijk de make-off van een paar seconden film hieronder of volg het project The Cure op Facebook.
Ook makers Steye Hallema liet zien wat hij maakt. Hij noemt zich 'story designer' en is inmiddels expert op het gebied van virtual reality. Hij maakte diverse vr-ervaringen, waaronder de film Ashes to Ashes. Deze film kreeg een Gouden Kalf-nominatie.
Story designer Steye Hallema over VR: "Uiteindelijk maken we de werkelijkheid zelf." #brique2017 pic.twitter.com/gvMH1LLEyE
— Fabrique (@fabrique) 28 september 2017
Zaal zat bijna vol
Wat de organisatie beoogde, lukte. Het dagvullende programma was verrassend en de sprekers waren boeiend. Ondanks de korte voorbereiding, zat de zaal bijna vol.
'Ik ben heel tevreden', zegt Bouwman. Zijn collega Anton Vanhoucke is het daarmee eens. En dat het een conferentie was waar Fabrique-medewerkers van droomden, daar ging het uiteindelijk om. 'Volgend jaar weer.'