Accenture Innovation Awards Concept van de Week - Chainr: maak je eigen gegevensketen

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

“Iedereen tikt zich suf met sms en Twitter maar dit mist beeld, geluid en vooral context. is het alternatief”, zegt Gijs Klooster. Zijn bedrijf Appy Road ontwikkelde de app Chainr, waarmee je allerlei multimediagegevens aan elkaar knoopt. De mogelijkheden lijken eindeloos. “Straks leer je van een Eskimo hoe je een iglo bouwt en van een Japanner hoe je wasabi maakt.”

In zijn eigen muziekstudio, waar hij jarenlang producer was, kreeg Gijs zijn eerste ingeving voor Chainr. “Tijdens een recall – het terughalen van geluid –dacht ik: ‘zou het niet handig zijn als er een tool was waarmee je precies kan laten zien welk apparaat je in welke volgorde gebruikt, inclusief het resulterende geluid? Zodat je later kan terughalen hoe je tot een bepaalde sound bent gekomen en dat andere mensen in de studio of op het podium het geluid stap voor stap kunnen terughalen.”

Film het, zou je zeggen. Met je smartphone jezelf filmen in de studio of alleen het geluid opnemen is zo gedaan. Gijs: “Een video heeft zijn beperkingen. Het kan soms zo onoverzichtelijk zijn, te snel gaan en is niet erg geschikt voor mobiel gebruik. Wil je gemakkelijk verschillende soorten informatie in een bepaalde volgorde opslaan, dan sta je met lege handen. Dit is waar Chainr verandering in brengt.”

Met Chainr maak je eenvoudig een ketting van informatie. Aan de keten kun je van alles toevoegen, zoals tekst, foto’s, video’s, locatiegegevens en geluidsfragmenten. In de studio voeg je bijvoorbeeld een foto van een gitaar toe, daarna een filmpje van hoe je de gitaar bespeelt, instellingen, dan een geluid, enzovoort. Zo kun je nauwkeurig je eigen of andermans muzikale stappen volgen.

;" title="&;">

Da’s handig voor muzikanten. Maar kan Chainr ook breder ingezet worden? Gijs: “Ik sta soms versteld van waar gebruikers Chainr allemaal voor gebruiken. De mogelijkheden lijken eindeloos, ook omdat je de volgorde kan omdraaien, zodat je vastgelegde processen kan omkeren. Ik heb al zoveel voorbij zien komen, maar nog steeds komen er nieuwe toepassingen bij.”
Bijvoorbeeld:
- Tijdens het koken je geweldige recept vastleggen.
- De beste manier om aardappelen te kweken met de wereld delen.
- Een creatief proces in verschillende fases vastleggen.
- Onthouden waar in de stad je die leuke schoenen bent tegengekomen.
- Een instructie voor je onhandige moeder maken om dat IKEA-kastje in elkaar te zetten.
- Je buurman precies laten weten hoe hij je planten moet verzorgen.
- Een culturele tour door een stad delen met andere toeristen.
- Van je dokter stap-voor-stap leren hoe je een geneesmiddel gebruikt.
- Story boards en cartoons.

Op het moment dat ik met Gijs sprak, stond Chainr op nummer 19 in de Japanse app-Store. Ook hebben ze een tijd nummer 2 in China gestaan. De app gaat binnenkort starten met een Cloud Service om het delen van Chains wereldwijd mogelijk te maken. Met de location based-toevoeging vind je Chainrs die bij jou in de buurt zijn opgenomen. Gijs is overtuigd dat apps de wereld gaan veranderen. “Ik zie het als een revolutie. Dit is waar de leukste dingen nu gebeuren en de ontwikkelingen het snelst gaan.”

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie