Waarom Michel Mulder de Duidelijketaalprijs 2014 verdient én krijgt

‘Michel Mulder spreekt duidelijk en geestig. Het is een genot om naar hem te luisteren’ – zegt de jury die het taalgebruik van twaalf schaatsers onderzocht.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Voor deze editie van de Duidelijketaalprijs onderzocht de jury Olympische langebaanschaatsers. Michel Mulder was de overtuigende winnaar. ‘Hij is een enthousiaste verteller, zelfs tussen twee races door’, aldus directeur Rob Doeve van het Taalcentrum-VU. ‘Mulder reageert adequaat op vragen. Hij spreekt in mooie en duidelijke zinnen, en zijn antwoorden zijn samenhangend en ondubbelzinnig. Mulder maakt zijn punt vaak met de nodige humor. Wat hem vooral onderscheidt van zijn collega’s, is dat hij de interviewer vaak wat extra informatie geeft. ‘Hij heeft echt iets te vertellen en verwoordt dit ook nog eens goed’, aldus Doeve. ‘Het is heel prettig om naar hem te luisteren.’

2014 kan niet meer stuk

Michel is erg blij met de prijs: ‘Wat een jaar. Eerst die gouden en bronzen medaille op de Spelen, afgelopen dinsdag de Ard Schenk Award en nu ook de Duidelijketaalprijs in de wacht gesleept. 2014 kan niet meer stuk! Ik ga met een zeer tevreden gevoel op vakantie.’

De prijs is een originele cartoon van Bas van der Schot.

Het nieuwe sportcliché: ‘genieten’

Michel Mulder wordt op de voet gevolgd door Ireen Wüst en Sven Kramer. Beide schaatsers laten duidelijk zien dat ze gewend zijn aan media-aandacht. Ze spreken helder, zijn goed verstaanbaar en beargumenteren hun stellingen goed. Ook de overige schaatsers doen het bovengemiddeld goed. Opvallend is wel de opmars van het nieuwe sportcliché ‘genieten’. Na behaalde successen wordt er veel genoten, maar gek genoeg genieten sporters ook van een race die ze verliezen.

Voldoende onderzoeksmateriaal

Het Taalcentrum-VU liet de winnaar bepalen door een team van taalkundigen van de Vrije Universiteit onder leiding van dr. Margreet Onrust. De taalwetenschappers beoordeelden de taalvaardigheid van twaalf schaatsers. Voorwaarde voor deelname was dat de schaatser meedeed aan de Olympische Spelen in Sotsji en dat hij of zij veel media-aandacht kreeg. Er moest voldoende materiaal zijn om te onderzoeken. Uiteindelijk ging de strijd tussen Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen, Margot Boer, Stefan Groothuis, Bob de Jong, Carien Kleibeuker, Sven Kramer, Jorien ter Mors, Michel Mulder, Jan Smeekens, Koen Verweij en Ireen Wüst.

Eerdere winnaars

Het Taalcentrum-VU reikt ieder jaar de Duidelijketaalprijs uit aan iemand in het publieke domein die zich onderscheidt door zijn of haar taalvaardigheid. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier, Wim Anker en Jeroen Dijsselbloem (voor zijn Engels).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie