Verkiezing 'Politicus van het Jaar' is flauwekul

Langzamerhand wordt het een rommeltje rond de imago’s van politici. Er zijn nu zelfs vier verschillende mannen die tot “Politicus van het jaar 2013” zijn verkozen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het zijn: 
Jeroen Dijsselbloem, PvdA,  door parlementaire journalisten.
Geert Wilders, PVV, door kijkers naar 1Vandaag, althans door welgeteld 35.482 van de 11,8 miljoen stemgerechtigde burgers, zijnde 0,3%.  Dus dat mag je inderdaad wel een overdonderende meerderheid noemen. 
Mark Rutte, VVD, door De Nederlandse Nieuwsmonitor omdat hij het meest in het nieuws was van alle politici. Inderdaad heel verrassend voor een minister-president en absoluut zijn eigen verdienste natuurlijk.
Norbert Klein, 50Plus, omdat hij volgens lezers van het blad Plus Magazine steeds bezig is met thema’s die de lezers van het blad na aan het hart liggen. Wij van WC-eend revisited.

Wie sleepte het meeste binnen !

Zouden de uiteenlopende keuzeheren niet in de gaten hebben dat er maar één overheersend criterium is voor die uitverkiezing: wie sleepte het meeste binnen ?

a. Electoraal: wie haalde de meeste kiezers naar zijn kant ? Dan wint Wilders, vóór Pechtold en zeker voor Dijsselbloem en andere coalitie-tijgers.

b. Coalitietechnisch: wie hield de coalitie het best bijeen ? Dan winnen Pechtold, en/of Slob, en/of Van der Staaij.

c. Beleidsmatig: wie haalde beleidsmatig het meeste binnen ? Dan winnen Slob, Van Ojik, Van der Staaij en Pechtold ex aequo. Maar eigenlijk toch ook Samsom en Rutte, omdat ze althans grote delen van het regeerakkoord hebben kunnen veilig stellen. Maar het is nu wel een VVD-PvdA-D66-CU-SGP-kabinet geworden ! Wat nóg meer inleveren voor VVD en PvdA belooft. Zijn politici van VVD en PvdA nu de uitgesproken winnaars of de verliezers geworden ?

Kortom, zelfs dan geen eenduidigheid. En al helemaal niet als we alle 3 criteria tesamen proberen toe te passen.

Betrouwbaarheid dan ?

Dus er moet ook nog een ander selectiecriterium worden gehanteerd.  Bijvoorbeeld wie was het meest geloofwaardig, had het sterkste imago qua echtheid en betrouwbaarheid ? Helaas - of misschien wel juist gelukkig maar - dan krijgen we wéér een heel rijtje kandidaten.

Maar Wilders, met zijn opbreken van de gedoogcoalitie, zijn uitzichtloze Europese fratsen; zijn steeds duidelijker tirannieke gedrag in zijn fractie; en zijn haatstickers richting alles wat naar Islam riekt, valt dan af.

Ook Rutte legt het qua geloofwaardigheid af,  want die moest door al die akkoorden steeds meer inleveren van zijn oorspronkelijke beloften en voornemens.  Maar verder levert dit criterium geen uitsluitsel wie het nou wél moest worden. Dus er is nóg een criterium nodig bij de verkiezing van de  politicus van het jaar.

Visie misschien ?

Wie toonde zich visionair ? Rutte sowieso niet, zoals hij in zijn H.J.Schoo-lezing liet zien. Van de overige genoemden zien we dan alleen maar Pechtold in aanmerking komen. Die kijkt tenminste vooruit naar  onze nationale capaciteit om geld te verdienen en vele van die eindeloze reeks wensen van ons te kunnen blijven betalen. D66 wil meer geld en andere inspanningen ten behoeve van onderwijs en innovatie zien. Hij versierde 300 miljoen extra voor onderwijs bijvoorbeeld.

En dan is er ook nog de gunfactor. D66 was altijd al een goede tweede bij gepeilde voorkeuren van kiezers en die beschaafde Pechtold gun je ook wel een succesje.

Al bij al scoorde Pechtold én electoraal; én bij het kabinet overeind houden; én haalde hij beleidsmatig wel wat binnen; én was hij geloofwaardig; én toonde hij zich redelijk visionair en bleef hij beschaafd. Dus eigenlijk had Pechtold Politicus van het Jaar 2013 moeten worden.

Hebben ze er zélf wat aan ?

Blijft de vraag of die gekozen politici zelf wat voor deze titel kopen. Kijken we naar gekozenen uit voorgaande jaren dan valt dat bitter tegen. Den Uyl was het maar liefst 7 keer en was ook nog eens 4 keer 2e !!! Dus ?  Wat binnengesleept ? Een premierschap, zeker. Maar ook voor óns iets bereikt wat we ons herinneren ?

Verder zien we achtereenvolgens o.a.: Van Aartsen, Rouvoet, Donner, en Bos.  Die hebben tegenwoordig allemaal dan wel een nette betrekking, maar of dat nou aan die uitverkiezing tot Politicus van het Jaar is te danken ? En politíek spelen zij absoluut geen eerste viool meer.….

Blijven over Pechtold in 2009, die toen al 3 keer als 2e was geëindigd, Rutte in 2010 en 2011 en Samsom in 2012. Ze mogen nu alle drie (een beetje) regeren. Mede dankzij, of ondanks dit verkiezinkje ? Het blijft geheel onduidelijk.

Ik stel voor, dat we met die keuze van de “Politicus van het Jaar” stoppen. Tot we algemeen aanvaarde criteria hebben. Nu is het alleen maar flauwekul.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie