Premium

Van Gaal is een hork en moet dat vooral blijven

‘Stupid question’, antwoordde Louis van Gaal op de vraag van een Britse journalist. Het WK is nog niet begonnen, maar de toon is al gezet. Verstandig?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het Panel: Wekelijks legt Communicatieonline aan een panel van deskundigen een brandende kwestie voor. Deze maand luidt de stelling: van Gaal is een hork en moet dat vooral blijven.

Ewald van Rooij, Lindblom 

Bert van Marwijk kreeg in 2010 de Machiavelliprijs voor zijn ‘uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten als bondscoach van het Nederlands Elftal’. Eerlijk gezegd zie ik Van Gaal die prestatie niet snel herhalen. Van Marwijk bracht het tot de finale van het WK. Ook dat zie ik Van Gaal hem niet snel nadoen. Maar ik laat me graag verrassen. Ik weet zeker dat als Van Gaal onmiddellijk ‘ons’ wereldkampioen maakt, de hossende massa’s het hem onmiddellijk vergeven wanneer hij als Caesar op het Forum Romanum de victorie kraait. Van Gaal is een hork en dat zie je vaak bij briljante geesten. Hij weet als geen ander een team te smeden dat speelt volgens zijn huisstijl. Hij laat spelers boven zichzelf uit stijgen. Dat is knap en helpt ons misschien wel de eerste WK-ronde door. Maar op andere aspecten van een ‘internationale voetbal-CEO’ scoort hij belabberd. Keer op keer is het wachten op het moment dat hij botst met de media, bestuurders en de interne organisatie. Zijn zelfbenoemde ‘directheid om mensen te verbeteren en te corrigeren’ valt vooral in het buitenland vaak slecht. Een man een man, een woord een woord is ook betrekkelijk bij Van Gaal. ‘Nog eenmaal bondscoach en dan met pensioen’ bleek rekkelijk en zo is hij waarschijnlijk binnenkort manager van Manchester United. Of hij daar geschikt voor is? Stomme vraag!

Willemijn Vader, Whizzpr 

Van Gaal is voorral zichzelf en dat moet hij vooral blijven. Zijn scherpe randen maakt hem juist interessant. You love him or you hate him. Het maakt niet uit. Hij staat ergens voor, uit zijn mening en blijft dicht bij zichzelf. Dat is een van de redenen waarom hij media-aandacht krijgt. Altijd kans op spektakel. Genuanceerde prietpraat is een stuk minder boeiend op TV. Mensen met een uitgesproken karakter of mening kleuren ons leven. Dus hij blijft wat mij betreft een geziene gast, ook al spreekt hij mij persoonlijk niet aan.

Frank Wassenaar, woordvoerder Ministerie BzK

Louis van Gaal ken ik niet, behalve van tv. Daar praat hij niet met meel in de mond, om het zacht uit te drukken. Je kunt het ook &;naturel&; noemen. Maakt hem dat tot een hork? Voor mij niet zolang hij zich niet grofgebekt uit.Hoe Van Gaal buiten het zicht van de camera&;s praat weet ik ook niet. Maar belangrijker, los van zijn taalgebruik: ik weet niet hoe hij zich in kleine kring gedraagt. Maar ik vermoed dat-ie geen al te horkerig of hufterig gedrag vertoont, want dan had hij het vast niet zo lang volgehouden. Van Gaal is zichzelf, met of zonder camera erbij. Denk ik. Daar kunnen veel andere bazen, chefs, bestuurders, CEO&;s of hoe ze ook heten nog iets van leren. Er zijn voorbeelden te over van lieden die in hun eigen organisatie als een ware tiran regeren, met sidderende medewerkers die niks durven uit angst een foutje te maken. Met een kleine kring van gedienstige getrouwen om zich heen. Maar naar buiten toe, in het zicht van de camera, hebben ze dan altijd een glad verhaal. Van Gaal is binnen en buiten dezelfde. Dat is - hoewel ik hem niet ken - het innemende van Van Gaal. Dat maakt hem geloofwaardig en betrouwbaar.

Piet-Hein Coebergh, lector PR en social media Hogeschool Leiden en partner bij Coebergh PR

Ten eerste vind ik de stelling nogal horkerig. Ten tweede: Louis van Gaal is een zeer succesvolle, gerespecteerde en ervaren trainer die onder veel van zijn (oud-)spelers en vakgenoten grote waardering geniet - notoire dwarsliggers als de heren Cruijff en Derksen daargelaten. Aanvaringen heeft hij primair met journalisten, hetgeen in ieder geval niet saai is. Bij een hork denk ik eerder aan Berlusconi.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie