Handen wassen in onschuld
Feyenoord heeft al mijn sympathie maar de club heeft wat mij betreft te weinig gedaan aan het wangedrag. De communicatie van directeur Gudde is nu teveel handen wassen in onschuld. Zo streng als de stad Rome de hooligans nu aanpakt, zo streng kan de stadionclub ook optreden, bijvoorbeeld door gearresteerde hooligans de toegang tot het stadion te ontzeggen. Feyenoord zou ook, eventueel met spelers, een gebaar kunnen maken in de herstelwerkzaamheden van de door aanhangers verrichte schade. Positieve en unieke PR zou dat zijn, Clasie met een scheppie en vuilniszak in de eeuwige stad. Geen woorden maar daden dus graag.
Piet-Hein Coebergh, lector Hogeschool Leidne, partner Coebergh PR en Feyenoordfan
Zeg Scusi
Drie dingen die Feyenoord kan doen.
1. Luister naar het advies van de Premier van Italië: zeg Scusi. En dat dit afschuwelijk is.
2. Grijp in: doe de toezegging mee te werken met de autoriteiten aan het onderzoek naar verantwoordelijken. En doe dit dan ook. En vraag aan Clasie, Rutten en Gudde om zich aan deze partijlijn te houden.
3. Herhaal dit als AS Roma staat opgesteld voor de presentatie voor de wedstrijd. Scusa + een volle Kuip die opstaat als een man achter dit excuus.
En dan met 2-1 de wedstrijd winnen. 2x Immers.
Jeroen van Seeters, H + K Strategies
Afstand nemen is lastig
Kijk naar de reacties van de Feyenoord-spelers en directie en je voelt de pijn van de mentale spagaat waar zij in zitten. Spelers zijn dolblij met het resultaat, maar balen van het wangedrag van de aanhang buiten het stadion. Buiten het stadion is ook voor directeur Eric Gudde een belangrijk criterium. In het stadion ging het goed, dus de UEFA hoeft daarvoor geen sancties te treffen die Feyenoord weer geld gaan kosten. In het stadion was de sfeer (toch) fantastisch en Feyenoord zette een knappe prestatie neer toch? En tsja dat tuig buiten, daar gaat Feyenoord formeel niet over. Natuurlijk baalt ook Gudde vreselijk van het wangedrag. Maar het echte besef komt pas later. Afstand nemen is lastig in het voetbal. Voor spelers is dat logisch. Voor directie veel minder. Dit is een reputatiebeschadiging van reuze formaat en de knappe Europese come back waar Feyenoord mee bezig was met enorme strijdlust op het veld wordt zo teniet gedaan. Dat had de Feyenoord-leiding meteen moeten beseffen, maar ja dat vereist afstand.
Ewald van Rooij, Lindblom public relations public affairs
Steviger stelling
Het is een lastig probleem. De clubleiding is niet verantwoordelijk voor t gedrag van die idioten die buiten de organisatie om naar Rome zijn gegaan. Feit blijft echter wel dat deze ellende niet zou zijn gebeurd zonder een wedstrijd van Feyenoord. Deze beelden gaan de hele wereld over. Gudde neemt nu een dag later duidelijk afstand maar was daar gisteren toch minder scherp in. Hij had zijn schaamte veel meer moeten uiten hierover. Dat komt nu pas een dag later. Ik zag Clasie en Immers praten over de geweldige steun in t stadion. Mijn avond was als supporter mét hersencellen al verpest. De Romeinen voelen zich diep beledigd tav het slopen van de stad. Feyenoord had direct veel steviger stelling moeten innemen en moeten verklaren dat ze er alles aan zullen doen om dat gajes bestraft te krijgen . Maar zelf de schuld op zich nemen? Nee. De clubleiding kan dit nooit voorkomen. Daar hebben ze onvoldoende bevoegdheden voor. Buiten t stadion mogen en kunnen ze niets.
Jos Govaart, Coopr
Gemiste kans
De rellen in Rome zijn tragisch genoeg een smet op het blazoen van Feyenoord, de Nederlandse voetballerij én uiteindelijk ook Nederland in het algemeen. Dit heet dus een wedstrijd met alleen maar verliezers. Hierdoor zal de roep om de introductie van een meldingsplicht (zoals in Engeland bijvoorbeeld de Hooligan Act geldt) alleen nog maar luider klinken: "lik-op-stukbeleid", "zero tolerance", "eens maar nooit weer”. Het lastige is natuurlijk wel dat de rellen zijn veroorzaakt door een aantal zich supporter noemende relschoppers, niet door het team, de club of de Feyenoordleiding zelf. Strikt genomen zou een schuldbekentenis overdreven zijn. Feyenoord had direct en onomwonden afstand moeten nemen van de relschoppers: door het stof gaan, afstand nemen van de hooligans en pleiten voor een streng doch rechtvaardig oordeel – dat was de juiste weg geweest. Ik heb te doen met de supporters die voor een plezierig avondje naar Rome waren afgereisd. Dat betekent echter niet dat excuses werken: hier was alleen een spijtbetuiging ‘namens het Feyenoordlegioen’ gepast geweest in combinatie met de aankondiging van gepaste maatregelen. Bijvoorbeeld in de sfeer van de Hooligan Act. Door te wachten met de reactie, ontstaat het beeld van een slappe clubleiding, zich verschuilende spelers en halve argumenten (‘het is weer een kleine groep die het voor de rest verpest’, ‘we zijn niet allemaal zo’, ‘we nemen afstand van het geweld’). Kortom, een gemiste kans. Ontkennen kan niet, bagatelliseren past niet en goedpraten werkt niet. Al met al is deze communicatie frustrerend voor het Feyenoordlegioen bovendien: schaamte, frustratie en verontwaardiging zijn het resultaat. Ik ben benieuwd wat de clubleiding doet tijdens de returnwedstrijd op 26 februari in de Kuip. Soms zeggen daden meer dan woorden: Kom niet met excuses, maar met maatregelen.
Paul Stamsnijder, Reputatiegroep