Een verhaal vandaag in de Volkskrant over films via internet.
Tal van bedrijven lopen zich warm voor de verhuur van films via internet. De techniek is er rijp voor, maar de filmindustrie kan moeilijk afscheid nemen van zijn oude distributiemodel.
Met zijn nieuwe bedrijf ClickStar wil filmster Morgan Freeman films gaan aanbieden op internet. Dat is al eens eerder vertoond.
Revolutionair is dat ClickStar films wil uitbrengen op dezelfde dag dat ze in de bioscoop in première gaan. Freeman gooit daarmee een steen in de vijver.
Films, leren de handboeken, beginnen hun leven op het grote doek. Daarna belanden ze op dvd of videoband, als koopproduct voor de consument thuis. Die kan - weer iets later - de film ook huren. Daarna belandt zelfs de grootste Oscar-winnaar op het grote filmkerkhof: de televisie.
Dit distributiemodel heeft zijn langste tijd gehad, vindt Freeman. Nog voor veel films in de bioscoop worden vertoond, zijn ze al - illegaal - te vinden op internet.
En: 'Dvd's zijn al te koop in China en Rusland nog voor ze bij ons in de winkel liggen', aldus de acteur in New York Times. Freeman denkt dat er een publiek is voor de internetpremière. 'Ik woon in een gehucht in Mississippi. Als ik een film wil zien, moet ik uren rijden. Voor consumenten als ik zou het een geschenk uit de hemel zijn om films via internet te kunnen zien.'
ClickStar trok een kapitaalkrachtige partner aan. Intel steekt een onbekende som in het project. Het Amerikaanse bedrijf levert de krachtige chips die pc's in staat stellen digitale films af te spelen.
In maart kondigde Sony, een van de grootste filmproducenten, aan vijfhonderd titels uit zijn catalogus geschikt te maken voor online-consumptie.
Vice-directeur Michael Arrieta van Sony Pictures, zei 'een iTunes voor films' te willen maken.
Apple is inmiddels op kleine schaal begonnen met de verkoop van muziekvideo's (de clips van MTV) via iTunes. Ingewijden zien dat als de voorloper van een digitaal loket voor avondvullende speelfilms.
Tenslotte liet de BBC maandag doorschemeren dat de Britse omroep via internet tv-programma's als Dr. Who gaat verkopen aan Britse tv-kijkers, die de eerste uitzending zijn misgelopen.
Het is nu vooral de filmindustrie die de gang naar de online-huisbioscoop dwarszit. De verkoop van dvd's brengt Hollywood jaarlijks 15 miljard dollar in het laatje - een welkome inkomstenbron bij het afkalvende bioscoopbezoek. Online-verhuur zou ten koste gaan van die inkomsten.
Aanbieders moeten ook nog uitknobbelen hoe ze geld verdienen aan hun filmdiensten. Apple bijvoorbeeld verdient amper iets aan songs die het via iTunes verkoopt. Het verdient wel goud aan de iPod, de portable speler waarop verkochte songs zijn af te spelen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!