Martin Lindstrom trapt in zijn nieuwe boek een aantal heilige huisjes om ver. Gebaseerd op uitgebreid hersenonderzoek.
In het FD van vandaag een samenvatting.
Het boek bevat de uitkomsten van het grootste onderzoek dat ooit is gedaan naar neuromarketing. Het kostte drie jaar en $ 7 mln - betaald door een aantal multinationals - om tweeduizend mensen uit Engeland, Duitsland, Amerika, China en Japan te onderzoeken in een hersenscanner of met elektroden op het hoofd (fMRI en SST, de geavanceerde versie van EEG).
De ontdekking dat antirookcampagnes een effectief marketingmiddel zijn voor de tabaksindustrie, is de schokkendste conclusie van Martin Lindstrom in zijn nieuwe boek Buyology. Het komt komende week in Nederland uit als Koop mij!
Hij twijfelt aan verschillende marketingwetten. Sex verkoopt bijvoorbeeld niet. Of beter: sex verkoopt alleen sex, voor andere producten leidt het - vooral mannen - alleen maar af. Ze zien alleen de sex.
Verder blijkt sluikreclame of 'product placement' rond televisieprogramma's niet effectief. Toen Lindstrom het effect onderzocht in de populaire tv-serie American Idol stuitte hij op 'een miljoenenblunder van Ford'.
De autofabrikant investeerde $ 26 mln in de serie, maar kijkers wisten zich na het programma minder van de Ford-reclames te herinneren dan ervoor.
Coca-Cola deed het beter. Het verschil was dat Ford het geld stopte in filmpjes van een halve minuut om het programma heen en Coca-Cola zijn producten ook ín het programma integreerde. De juryleden hadden allemaal opzichtig een beker met Coca-Cola voor hun neus staan.
Lindstrom gelooft ook niet meer in logo's. Geluid en geur kunnen in veel categorieën veel krachtiger werken dan welk op zichzelf staand logo dan ook.
Lindstrom in het FD: 'Wat mij het meest verbaasde is dat de geur deels dezelfde hersengebieden activeert als het zien van een product.'
Dus, terwijl bedrijven miljarden uitgeven om het straatbeeld te behangen met hun logo, kunnen ze ook gewoon een geur verspreiden. 'Het merk licht dan in neonletters achter in ons hoofd op.'
Geluid heeft eveneens veel effect, al is het niet altijd het gewenste. Uit hersenscans blijkt dat de bekende Nokia-beltoon de populariteit van dit wereldmerk uitholt. In tegenstelling tot het opstart- en afsluitgeluid van Microsoft en het 'Bloemenduet' van British Airways versterkt het geluid van Nokia de merkervaring niet.
Mensen worden er juist nerveus van en zijn het geluid gaan vrezen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!