Imams ingezet als ambassadeurs in de strijd tegen brood op straat

In Rotterdam gaan publieksvoorlichters langs bij moskeeën.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

‘Wij vragen imams om in het vrijdaggebed regelmatig de noodzaak van een schone en veilige buitenruimte onder de aandacht te brengen’, zegt wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam). ‘Daarbij zit ook de boodschap dat het niet gewenst is om etensresten op straat te gooien. Dat trekt namelijk ongedierte aan, wat de gezondheid van kinderen in gevaar brengt’, aldus de wethouder.

Gebod

Speciaal voor mensen die vanwege hun geloof geen voedsel mogen weggooien, plaatste de gemeente Utrecht in sommige wijken al speciale kliko’s voor oud brood. ‘In sommige geloofsovertuigingen geldt het gebod om geen voedsel weg te gooien’, zegt Philip ter Laak van Stadswerken. Kleine hoeveelheden oud brood aan de eendjes voeren, is volgens hem niet erg, maar de enorme hoeveelheden brood op straat en langs de gracht trekt ratten, meeuwen en schijtende eenden aan. Het brood wordt tot compost verwerkt.

Hongerwinter

Ook Den Haag zamelt oud brood in. ‘Er zijn ook oudere autochtone Nederlanders die moeite hebben om oud brood weg te doen, omdat ze de Hongerwinter hebben meegemaakt’, zegt Sarah van Nispen van de afdeling Afval en Schoon. In Den Haag gaan de broodkorsten naar de composteerinstallatie.

Flyers in verschillende talen

Er is in Rotterdam een actieve bewoonster die flyers in verschillende talen uitdeelt en het broodprobleem onder de aandacht van haar medebuurtbewoners brengt. Eerdmans: ‘De gemeente communiceert zelf alleen in het Nederlands hierover.’

FOTO: ANP

[Auteur: , Binnenlands Bestuur]

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie