Een belangrijke conclusie uit Dossier Duurzaam 2012 is dat de burger-consument paradox door de crisis verder wordt uitvergroot. Het eigen belang van de consument prevaleert in deze tijd bij de keuze voor duurzame producten. “Het gaat niet om het milieu, maar om de centen” lijkt nu de juiste snaar om consumenten te raken. Persoonlijk zou ik graag zien dat het anders was en dat consumenten zich meer laten leiden door intrinsieke motieven om bij te dragen aan een betere wereld, maar de feiten spreken voor zich. Consumenten bekijken duurzaamheid in deze tijd door een financiële bril. En daar moet je als marketeer wel rekening mee houden. Als merken hun verkopen nú willen stimuleren doen ze er goed aan zich te focussen op directe (kosten)voordelen voor consument.
Toch is er meer aan de hand. Want tegelijkertijd laat Dossier Duurzaam zien dat - net als in voorgaande jaren - 2 op 3 consumenten het belangrijk vinden, dat bedrijven duurzaam ondernemen.
Er is een onderstroom waarneembaar, waarin mensen de behoefte hebben en zich empowered voelen duurzame keuzes te maken. Mensen willen niet méér, maar willen beter. We gaan van een groei-economie naar een balanseconomie, zoals in de Trendrede wordt geschetst.
Merken dienen ze zich daarom te realiseren dat het nú belangrijk is voor te sorteren op belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de circulaire economie, biodiversiteit, gezondheid of verdraagzaamheid. Het ontwikkelen van een visie op de rol, die het merk daarbij kan vervullen, stelt een bedrijf in staat zich scherper te positioneren en effectiever te innoveren. Dat appelleert aan het grote belang dat consumenten blijven toekennen aan duurzaam ondernemen. Om daarin succesvol te zijn doet een merk er goed aan die thema’s te kiezen, die relevant zijn voor consumenten, die passen bij het merk en waarmee het daadwerkelijk impact kan hebben.
Focussen op kostenvoordeel van duurzame producten helpt in de huidige crisis bij de verkoop van duurzame producten. Maar alleen merken die nu ook investeren in hun maatschappelijke betekenis, zullen sterker uit de crisis te komen en ook dan de juiste snaar bij de consument weten te raken. Of zoals in de Trendrede staat: “Nu zin geven, betekent straks winst nemen.”
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!