Dit is de Sorrylijst van 2014

De opvallendste excuses van het afgelopen jaar.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Wat waren de opvallendste excuses in Nederland van het afgelopen jaar? Wie ging er door het stof en kreeg de meeste media-aandacht? Dit is de Sorrylijst 2014, opgesteld door de Reputatiegroep:

5. EenVandaag, dat in persoonlijke spullen slachtoffers MH17 snuffelde

Op de Sorrylijst van 2014 staat het programma EenVandaag op de 5e plaats. De eindredactie van dat programma bood haar excuses aan voor het handelen van verslaggeefster Caroline van den Heuvel, die zich in de ogen van veel mensen ongepast had gedragen door op de rampplek van vlucht MH17 persoonlijke spullen van slachtoffers op te pakken en voor de camera te laten zien.

4. Vitesse, voor het thuislaten van de Dan Mori

Op plek 4 staat voetbalclub Vitesse, die excuses maakte voor het niet meenemen van de Israëlische speler Dan Mori naar een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten.

3. Frans Timmermans en het zuurstofmasker van MH17

Timmermans onthulde in het programma Pauw dat er op de MH17-rampplek een slachtoffer met zuurstofmasker op was gevonden. Daarmee suggereerde hij dat de passagiers zich vlak voor de ramp wel degelijk bewust waren geweest van het naderende onheil. Zijn opmerking zorgde voor veel onrust bij nabestaanden, die hier niet van wisten.

2. ING Bank, klantgegevens voor commerciële doeleinden

De bank zorgde begin vorig jaar voor veel ophef door aan te geven dat het in de toekomst klantgegevens wil gaan gebruiken voor commerciële doeleinden. Het publiek reageert geschokt en verontwaardigd, waarna ING-topman Nick Jue zijn excuses aanbood voor de ontstane onduidelijkheid. Inmiddels heeft de bank afscheid genomen van de controversiële toekomstplannen.

1. Het excuus van minister Ronald Plasterk

Plasterk kwam in februari 2014 in politieke problemen door uitlatingen over het aftappen van telefonische metadata, die hij een paar maanden eerder in EenVandaag had gedaan. Het ‘afluisterschandaal’ koste Plasterk bijna de kop, maar ondanks een breed gesteunde motie van wantrouwen koos de PvdA-minister ervoor om aan te blijven. De ‘sorry’ van Plasterk kreeg uiteindelijk de meeste aandacht in de media en staat daarmee op de eerste plaats van de Sorrylijst 2014.

De volledige Sorrylijst 2014:

De Reputatiegroep stelt de Sorrylijst 2014 samen op basis van een aantal criteria. Allereerst is dat de media-aandacht in grote nieuwsdiensten, radio en tv, dag- en weekbladen en social media. Vervolgens wordt geanalyseerd hoe de gemaakte excuses worden gewaardeerd: positief, neutraal of kritisch. Het onderzoek werd dit jaar voor de vijfde keer uitgevoerd.

1. Minister Plasterk

2. ING

3. Minister Timmermans

4. Vitesse

5. EenVandaag

6. Openbaar Ministerie, jongeren opgepakt tijdens jaarwisseling Veen

Het Openbaar Ministerie betuigt spijt voor het feit dat er tijdens de jaarwisseling van 2013 in het Noord-Brabantse Veen een grote groep jongeren onterecht is opgepakt, vastgehouden en verhoord.

7. Sjinkie Knegt, steekt middelvingers op tijdens EK Shorttrack

Shorttracker Sjinkie Knegt biedt zijn excuses aan voor zijn emotionele reactie bij het verliezen van een finale tijdens de EK Shorttrack.

8. Burgemeester Pieter Broertjes, Opmerkingen over IS en dochter Poetin

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes heeft zijn excuses aangeboden nadat hij in het Radio 1-programma De Ochtend IS-strijders die voor het kalifaat vechten had vergeleken met Joodse vrijheidsstrijders die na de Tweede Wereldoorlog voor de Joodse staat streden tegen de Britten. Eerder dit jaar bood Broertjes ook al zijn excuses aan over uitspraak dat Nederland de dochter van Vladimir Poetinmaar moest deporteren als sanctie tegen de Russische president.

9. Arjen Robben, schwalbe tijdens Nederland-Mexico

Arjen Robben biedt zijn excuses aan voor een schwalbe tijdens Nederland-Mexico op het WK. Deze spijtbetuiging wordt verkeerd geïnterpreteerd door buitenlandse media, die denken dat de voetballer refereert aan het beslissende moment in de wedstrijd: de door Robben versierde penalty.

10. Minister Dijsselbloem, ongepaste opmerkingen over Juncker

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem biedt zijn excuses aan voor de uitspraken over Jean Claude Juncker (inmiddels voorzitter van de Europese Commissie) die hij een paar maanden eerder op televisie deed. Dijsselbloem noemde Juncker een ‘verstokte roker en drinker’.

11. KLM, Mexico-tweet

KLM wilde op een leuke manier inhaken op de WK-overwinning van Nederland tegen Mexico, en plaatste op Twitter een departure-bord met de tekst: ‘adios amigos’. Na veel commotie werd de tweet verwijderd en maakte KLM excuses.

12. Gemeenteraadslid Den Haag, ISIS-uitspraak

Het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani biedt zijn excuses aan na de kritiek die hij kreeg op zijn opmerking over de terreurorganisatie ISIS. Hij plaatste op Facebook de tekst: "Leve ISIS en in shaa Allah op naar Baghdad om dat schorem aldaar aan te pakken.&;&;

13. Jumbo, agressief gedrag winkelmedewerker

Supermarktketen Jumbo heeft haar excuses aangeboden voor het gedrag van een winkelmedewerker. In een filmpje dat op Youtube circuleert is te zien hoe een medewerker fel en agressief reageert op een klant die mogelijk een product heeft laten vallen. Het filmpje werd inmiddels ruim 180.000 keer bekeken.

14. Almelose man, sloeg 15-jarig meisje dat verkleed was als zwarte piet

Tijdens de intocht van sinterklaas in Almelo wordt een meisje mishandeld dat voor zwarte piet speelde. Een 31-jarige man slaat het meisje nadat zij hem zwarte piet zou hebben genoemd. De man biedt tijdens de rechtszaak zijn excuses aan.

15. Catharina Ziekenhuis, stiekeme filmopnames van werknemers

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven biedt de medewerkers en specialisten excuses aan die gekwetst zijn door de opnames die onder valse voorwendselen in het ziekenhuis gemaakt zijn. Het ziekenhuis vond de opnames nodig om hygiëneproblemen aan te tonen, maar een deel van het personeel reageerde erg negatief.

16. Staatssecretaris Weekers, fouten met toeslagen

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft zijn excuses aangeboden aan gedupeerde burgers die onterecht geen toeslagen hebben ontvangen door fouten bij de Belastingdienst.

17. Shell, brand Moerdijk

Shell biedt via een krantenadvertentie haar excuses aan voor de brand in Moerdijk. Hiermee wil de organisatie haar betrokkenheid tonen aan de omwonenden.

18. KPMG, schade en negatieve publiciteit sector

KPMG-bestuurder Marc Hogeboom heeft zijn excuses aangeboden voor het schaden van de belangen van “klanten, de maatschappij en de beroepsgroep als geheel”. Dit naar aanleiding van de negatieve publiciteit rond het bedrijf.

19. Diederik Samsom, seschuldiging gemeenteraadslid in Soest en slechte uitslag GR2014

Diederik Samsom biedt een maand na de uitspraak van het OM alsnog zijn excuses aan Osman Suna aan. Suna, fractievoorzitter van de PvdA in Soest, werd tijdens de gemeenteraadverkiezingen beschuldigd van het ronselen van stemmen. Eerder dit jaar bood Samsom al zijn excuses aan voor de slechte resultaten van zijn partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

20. Jasper Cillessen, Keeperswissel tijdens WK

Oranje-keeper Jasper Cillessen biedt zijn excuses aan voor zijn boze reactie na zijn wissel in de laatste minuut van de WK-wedstrijd tegen Costa Rica.

21. Anouschka van Miltenburg, toespraak Indiëherdenking

Voorzitter van de Tweede Kamer Anouschka van Miltenburg heeft haar excuses aangeboden voor haar toespraak tijdens de Indië-herdenking. Daarin maakte ze een vergelijking tussen de bevrijders uit 1945 en Nederlandse militairen in de koloniale Indië-oorlog.

22. Bert van Oostveen, opmerkingen over Guus Hiddink

KNVB-directeur Bert van Oostveen heeft zijn excuses aangeboden aan bondscoach Guus Hiddink omdat hij na de 2-0 nederlaag in de EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen IJsland te snel en te stellig heeft gezegd de resultaten met Hiddink te gaan evalueren.

23. Martien Kromwijk, woningcorporatie Woonbron en de ss Rottterdam

Martien Kromwijk, de oud-bestuursvoorzitter van woningcorporatie Woonbron, biedt bij de parlementaire enquêtecommissie opnieuw zijn excuses aan voor het miljoenenfiasco met het schip ‘ss Rotterdam’.

24. Jakhals Erik Dijkstra, bierfles-incident

Erik Dijkstra gooide tijdens een item voor De Jakhalzen een bierflesje vanaf een balkon naar beneden dat op een haar na inzittenden van een rondvaartboot van Stichting de Zonnebloem raakte.

25. Stembureaulid Terschelling, retweet stemadvies VVD

Amarins Geveke, lijsttrekker van de VVD op Terschelling, biedt haar excuses aan (en stapt op) nadat ze een advies om op de VVD te stemmen heeft geretweet. Dat mocht niet, omdat ze op dat moment tevens stembureaulid was en die geen stemoproepen mogen doen.

Foto: Roel Wikimedia Commons

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie