Bronbescherming moet wettelijk vastgelegd worden

Bronbescherming voor journalisten moet vastgelegd worden. Dat bepleit Joop Daalmeijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Op de internationale Dag voor de Persvrijheid presenteerde de NVJ een rapport van Stella Braam en Astrid van Unen, ‘Bronbescherming onder druk in Nederland.’ Het rapport geeft voorbeelden waarin journalisten onder druk kwamen te staan, werden afgeluisterd door de overheid en vruchteloos een beroep deden op het verschoningsrecht. Daarnaast roept het onderzoek op tot een betere registratie van dit soort incidenten, een betere ondersteuning van redacties of journalisten die met inbreuken te maken krijgen en een betere voorlichting over het belang van bronbescherming.

De NVJ ziet in het rapport een bevestiging voor haar inspanningen om te komen tot een wettelijke verankering van de bronbescherming voor journalisten. ‘Een wettekst vormt in onze ogen een op zijn minst beter herkenbare waarborg’ zegt Daalmeijer. ‘En de goede wetgeving, die in de ons omringende landen België en Duitsland is ontwikkeld, ontkracht volgens ons de argumenten die sceptici naar voren brengen over de nadelen van codificatie.’

De Vlaamse minister van Media, Geert Bourgeois, spreekt donderdag in Hilversum over de ervaringen met wettelijke bronbescherming in België. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie