Bird Control Group: de vogelverschrikkers van de toekomst

The Birds van Alfred Hitchcock is tot op de dag van vandaag één van de meest bekende horrorfilms.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Misschien wel omdat we in het dagelijks leven onze ruimte moeten delen met vogels. Het leefgebied van deze dieren overlapt vaak met de (commerciële) activiteiten van mensen. Veel van de methodes om overlast tegen te gaan houden niet lang stand, en zijn bovendien erg dieronvriendelijk. Daarom ging Steinar Henskes op zoek naar een nieuwe diervriendelijke methode. 

Vogels hinderen -ongetwijfeld onopzettelijk -geregeld de commerciële activiteiten van mensen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de agrarische sector, maar ook op zee en met name in de luchtvaart. Daarom startte Steinar . “Wij hebben een lasertechnologie ontworpen en ontwikkeld, die conflicten tussen mensen en vogels voorkomt”.

Vogeloverlast vindt over de hele wereld plaats. Bovendien wordt dankzij het broeikaseffect de vogelpopulatie –en daarmee het probleem –alleen maar groter. Dit zorgt voor een gigantische afzetmarkt. : ‘Onze technologie is binnen Nederland in gebruik genomen door de universiteit Wageningen, Flora Holland en Luchthaven Schiphol. Maar ook buiten Nederland zijn er al diverse luchthavens die van onze lasers gebruik maken, bijvoorbeeld in Dublin, Oslo, Southampton en Luxemburg’.

Eieren voor hun geld

“De vogels beschouwen de laser als een fysieke bedreiging. Zij zien niet dat het gewoon een lichtstraal is. Wanneer je dit ‘fysieke gevaar’ op de vogels af beweegt, kiezen ze eieren voor hun geld en vliegen weg. Het effect is hetzelfde als wanneer je met een auto op de vogels af zou rijden.”

Efficiënter, goedkoper, en moreel verantwoord.

Een methode die veel wordt gebruikt om vogels te verwijderen is het knalapparaat, die de vogels verjaagt door middel van geluid.
“Met onze laser bestrijk je een gebied van maximaal 2 kilometer. Voor dezelfde reikwijdte zou je tien knalapparaten moeten aanschaffen”, beweert Steinar. “Bovendien raken vogels aan dergelijke oplossingen gewend. Een knalapparaat is na een week al minder effectief”. Het enige alternatief zou dan zijn om de vogelpopulatie uit te roeien, bijvoorbeeld door het gebruik van netten, gas, of door de vogels af te schieten. Deze methoden zijn ontzettend arbeidsintensief en bovendien dieronvriendelijk. ’Er moet genoeg plek zijn om naast elkaar te leven’. De resultaten bevestigen dit: de vogelpopulatie op het vliegveld van Southampton kende een daling van 30 procent. In het centrum van Lelystad zagen we zelfs  een daling van meer dan 90%, terwijl de laser daar slechts 3 dagen achter elkaar gebruikt is.

Het ontwikkelen van de laser kwam in de eerste plaats voort uit een persoonlijke interesse. Steinar: “Mijn studie elektrotechniek sloot hier nauwelijks bij aan, maar ik vond dit een dusdanig interessante business case –kijkend ook naar schadegevallen en aantallen potentiele klanten –dat ik me er toe aangetrokken voelde. “

Blauwe en Groene Tulp

Tijdens de Accenture Innovation Awards wordt naast de Blauwe Tulp, voor de meest innovatieve start-up, ook de Groene Tulp uitgereikt. Die gaat naar het duurzaamste concept. Bird Control Group strijdt mee op twee fronten in de Innovation Awards van 2014!

Iedere week interviewen we een concept dat zich heeft ingeschreven voor de Innovation Awards 2014. Heb jij ook een innovatief concept? Schrijf je  in.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie