Accenture Innovation Awards Concept van de Week–Darwing: Zelfstandiger door armondersteuning

Van stijgende zorgkosten en zorgverschraling kijkt niemand meer op. Darwing is een nieuwe technologie die langer thuis wonen en dagelijkse activiteiten zelf uitvoeren bevordert. Inmiddels zijn er tientallen thuisgebruikers – nu de traditionele zorginstellingen nog – en blijkt het systeem ook een uitkomst bij tremoren.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Zes jaar inspanning beloond
Dick is onderzoeks- en ontwikkelingsmedewerker bij , ontwikkelaar, fabrikant en distributeur van eigentijdse hulpmiddelen. Ze maken het leven van mensen met een handicap een beetje beter. Specialiteiten van het bedrijf zijn dynamische armondersteuning, eetapparaten, persoonlijke robots, speciale bedieningen en hulpmiddelen op maat. Dick: “In Darwing is alle kennis verzameld die we tot heden hebben opgebouwd. Zes jaar lang hebben we eraan gewerkt. Die inspanning is nu beloond.”

De zwaartekracht de baas
helpt mensen met een geringe spierkracht de zwaartekracht de baas te worden. Met het systeem kunnen zij bijvoorbeeld zelfstandig eten, drinken, verzorgen of een hobby uitoefenen. De dynamisch armondersteuning gaat uit van ‘assist as needed’. Dick: “Het mooie van Darwing is dat de gebruiker zo lang mogelijk zijn eigen spierkracht blijft gebruiken. Dat kan de achteruitgang van functies vertragen – zelf dingen blijven doen verbetert het zelfbeeld.”

Elektronische bediening
Darwing is anders dan andere armondersteuningen. Met de elektronische optie geven gebruikers zelf de mate van zwaartekrachtcompensatie aan, kunnen ze posities blokkeren en leggen ze instellingen voor standaardhandelingen vast. Bovendien scheidt Darwing bovenarm- van onderarmbewegingen. Dick: “Met zo’n dubbel balansmechanisme kan de arm veel beter gevolgd worden. Ook hoeft de arm helemaal niet gefixeerd te worden, hij zit niet met banden vast. Je legt de arm erin en het werkt meteen.”

Luisteren, vermaken, verbeteren
Zo’n drie maanden is Darwing nu op de markt, er zijn enkele tientallen gebruikers. Veel van het systeem is standaard inzetbaar, maar de opbouw, bijvoorbeeld op rolstoelen of werkplekken, is vrijwel altijd individueel maatwerk. Dick: “We staan in dagelijks contact met de gebruikers, volgens ons bedrijfsmotto: luisteren, vermaken, verbeteren. Bewust betrekken we professionals bij Darwing zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten en verpleeghuizen. We willen dat ze goed weten wat het systeem kan en wie kandidaten kunnen zijn. We krijgen heel positieve reacties –,niemand wil ‘m kwijt.”

Minder last van tremoren
Opzienbarend is dat Focal Meditech pas heeft geconcludeerd dat Darwing naast zwaartekrachtreductie heel goed inzetbaar is bij mensen met tremoren, bijvoorbeeld MS-patiënten. Darwing bleek in meerdere gevallen de effecten van tremoren te reduceren. Dick: “Met Universiteit Hasselt, Onderzoekinstituut Biomed te Diepenbeek doen we nu onderzoek naar deze doorbraak – voor die patiëntengroep bestaan namelijk nog geen effectieve hulpmiddelen. Het is zaak nu zo snel mogelijk duidelijk te krijgen bij welke groepen Darwing het meest effectief is in tremoronderdrukking.”

Zelfstandigheid en tevredenheid meten
Succes wordt afgemeten aan wetenschappelijk onderzoek naar Darwing-gebruikers. Dick: “Met Radboud Revalidatie in Nijmegen, Hogeschool Zuid en Universiteit Maastricht staan studies gepland die de mate van zelfstandigheid en de tevredenheid gaan meten.” De meeste zorgverzekeraars vergoeden Darwing nu al. Dick: “We zien de export op gang komen, vooral gespecialiseerde revalidatietechniekbedrijven in het buitenland tonen interesse.”

‘Dat moet de zuster doen’
Stellig is Dick over de toekomst. “Meer acceptatie van nieuwe technologieën en hulpmiddelen zoals Darwing door ziekenhuizen en verpleeghuizen is harde noodzaak. Die instellingen kunnen nog een grote slag slaan. Door inzet van moderne techniek kunnen ze veel efficiënter omgaan met de inzet van werknemers voor zorgtaken. Veel kan de bewoner of patiënt met een goed hulpmiddel zelf. Zorgorganisaties denken nog te vaak ‘dat moet de zuster doen’ Ze bieden de patiënt geen keuze. Er is te weinig kennis van moderne hulpmiddelen en de acceptatie is moeizaam. Er zal aandacht voor hulpmiddelen moeten komen in de scholing en de informatievoorziening moeten veel beter. Dan is het wel heel nuttig dat zo’n modern hulpmiddel als Darwing eens goed in het zonnetje komt”.


Tot aan het begin van de Accenture Innovation Awards van 2013 belicht ik elke week een opvallend concept van de editie die achter ons ligt. Bijvoorbeeld over een van de dertig concepten die zich presenteerden op de Innovatiemarkt. De staat nu in het teken van een sfeerimpressie van de prijsuitreiking tijdens het Innovation Event op 8 november 2012. Bovendien vind je op de site alle 1400 ingeschreven concepten terug.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie