Op Adfo Live vegen wij de vloer aan met Kotler
Kotler. Ik kan bijna het gevoel van nostalgie ruiken dat de meesten van jullie nu bekruipt. Kotler. De oude meester, waar we allemaal mee zijn opgegroeid, die de basis is geweest van wat we doen, denken en maken in marketingland.
Natuurlijk een beetje verkapt, want je kan anno nu niet meer met 4 P’s aankomen, dat moeten er minstens 7 zijn. En ze moeten anders heten. P is van Powerconsumers, Platforms, Privacy, Procrastinatie, Pivoting, Parttime werken en Personalisatie.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaKotler is de man waar je je carrière aan hebt te danken, je leasebak, je huis, voor sommigen onder ons je hele zijn. Niet iets dat je graag ter discussie stelt.
En toch. Het is een theorie uit 1967. Het jaar waarin Texas Instrument de zakrekenmachine uitvond. Het jaar waarin iemand die in 1915 was geboren, premier was in ons land. 1967 is het jaar waarin, op 2 januari, de Ster voor het eerst een reclameblok uitzond. 5 minuten duurde dat, met 7 commercials erin.
Het is logisch dat we vasthouden aan wat we kennen, dat is de aard van het beestje. Maar toch niet in marketing. Waar alles steeds verandert, en we steeds moeten uitvinden wat een technologische ontdekking met ons oriëntatie- en aanschaf proces gaat doen?
Waarom zijn we allemaal in marketing gaan werken? Om een verschil te maken toch, iets te creëren, het anders te doen dan het eerder gedaan werd?
Het is vreemd dat we allemaal nog Floor en van Raaij lezen, en dat niet Blink, Thinking Fast & Slow of How Brands Grow de basis is voor onze strategie. De kennis over hoe ons brein werkt, hoe informatie wordt verwerkt, hoe we tot keuzes komen, is aanwezig. Laten we die gebruiken!
Waarom denken we dan nog steeds dat je minimaal drie keer een commercial moet zien, voor je weet of hij voor jou relevant is? Waarom gaan we alles terug rekenen naar GRP’s terwijl adstock een betere KPI is?
Omdat het bekend terrein is, en we allemaal met dezelfde aannames werken. Aannames, in een industrie van miljoenen per adverteerder, per jaar.
Het kan ook anders.
Byron Sharp is een wetenschapper die met zijn instituut Ehrnberg Bass al bijna 10 jaar onderzoek doet naar de drivers van groei van bedrijven. Geen aannames, maar pure wetenschap.
En de uitkomst van zijn werk is baanbrekend. PHD Media werkt al ruim 7 jaar met Ehrenberg Bass samen, en de data is onderdeel van ons Global Planning tool Source.
En wat blijkt: 90% van wat wij denken over marketing , is onjuist. Gedurende jaren van onderzoek door het instituut is iedere theorie/aanname onderzocht, getest, de data onderzocht over diverse branches, bedrijven, net zolang totdat ze wetenschappelijk hebben kunnen aantonen of er een relatie was tussen de marketinginspanningen, en het effect.
Die visie begint langzaam maar zeker tractie te krijgen in Nederland, en dat is mooi. Er gaat immers een flinke bak geld om in onze branche, en een beetje kunnen voorspellen wat de uitkomst is van je aanpak is dan mooi meegenomen.
PHD staat op Adfo Live op 15 september met de Byron Sharp consequenties voor media, dus kom langs als je meer wilt weten.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid