Overslaan en naar de inhoud gaan

Mobiel en rendabel: 8 tips voor SEA

1.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Schermgrootte
Er is een groot verschil tussen ‘standaard’ en mobiele websites. Zo speelt de schermgrootte van mobiele websites een belangrijke rol. Op tablets is dit alles nog niet zo problematisch, maar bij smartphones is de beschikbare ruimte heel beperkt.

related partner content for mobile comes here

2. Usability
De website mag dan visueel goed weergegeven worden, dit garandeert nog niet dat
er sprake kan zijn van een goede gebruikerservaring. Kleine links aanklikken werkt niet zo vlot om te navigeren, daarom is het van cruciaal belang dat er duidelijke buttons aanwezig zijn waarmee vlot door de website genavigeerd kan worden. Natuurlijk zijn deze ook ideaal om de bezoekers aan te zetten tot een conversie.

3. Laadsnelheid van pagina’s
Mobiele gebruikers hebben vaak de keuze uit een wifi of een 3G verbinding. Deze laatste is doorgaans langzamer, wat een invloed heeft op de mogelijkheden. Maak dus zeker geen gebruik van ‘zware’ afbeeldingen, want deze vertragen het laden van de pagina en kunnen moordend zijn op de gsm-factuur van je bezoeker. Bovendien bleek uit onderzoek dat mensen die langer dan 6 seconden wachten op een pagina in het vervolg, zelfs minder naar winkels van dezelfde keten gaan.

4. Keywords
Goede keywords in een SEA-campagne spelen in op de intentie van de zoeker. Deze verschilt duidelijk van product tot product. Uit cijfers blijkt ook dat mensen andere intenties hebben als ze op hun mobieltje zoeken, tegenover wanneer ze achter hun desktop zitten. Je wilt namelijk veel sneller tot resultaat komen. Dit blijkt ook uit de cijfers: 1/3e van alle mobiele zoekopdrachten zijn 'local' en 70% van de zoekopdrachten resulteert in een actie binnen het uur. Dit uit zich in een over-performance van keywords als openingsuren, locaties, wegbeschrijvingen, telefoonnummers etc. Richt je dus niet op brede/oriënterende keywords.

5. Campagnes opsplitsen
Een duidelijk onderscheid behouden in je campagne-structuur tussen ‘desktop’- campagnes en mobiele campagnes wordt een noodzaak. Standaard staat de instelling op ‘Alle Apparaten’: hybride campagnes. Dit is vanaf nu een ‘No go’. Google kent een Quality Score toe aan je zoekwoorden op basis van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit van de landingspagina. Het is net hier belangrijk om aan te geven of je landingspagina mag ‘gekeurd’ worden op mobile-compatibiliteit. Opsplitsing in campagnes op basis van apparaten geeft een boost aan je kwaliteitscore en werkt op termijn dus kostenbesparend.

Uit een test die we eerder dit jaar deden, bleek dat mensen dit jaar 6 keer meer mobiel naar sites surfen dan één jaar geleden. Dit ligt aan tal van factoren: goedkopere tarieven, betere mobiele apparaten enz. Deze trend zal zich nog enkele jaren doorzetten.

Iedereen is mobiel - jouw website ook?

6. Responsive webdesign
Met responsive webdesign kan je websites maken die zich aanpassen aan de schermgrootte. Op deze manier houd je rekening met elke mogelijke schermgrootte, zonder de onderhoudskosten van meerdere platformen. Een voorbeeld van responsive webdesign. Wijzig je schermgrootte in alle richtingen en zie de layout veranderen.

7. Design for mobile first
Mensen die zoeken via mobiele apparaten hebben veelal een expliciete intentie tot actie. Het is dus belangrijk dat je je desktopsites niet vertaalt naar mobiele sites, maar bepaalde acties meer naar voor schuift. Door te starten met de denkoefening 'wat zijn de primaire acties voor mobile' zorgt onze Informatie Architect voor call to actions die op alle schermen relevant zijn.

8. Adaptive images
Responsive webdesign is een oplossing voor variërende schermgroottes, maar daar los je nog niet de laadtijd mee op. Om ervoor te zorgen dat sites op kleinere schermen ook sneller laden kan je gebruik maken van adaptive images, dit wil zeggen dat kleinere schermen automatisch kleinere varianten van de illustraties laden. Zo ben je economisch met bandbreedte.

In een ideaal scenario bouw je natuurlijk een webpagina voor elke situatie, maar de vraag is of dit rendabel is ten opzichte van de mogelijke opbrengst. Bovenstaande tips helpen je aan een kostenefficiënte oplossing. Google zorgt zelf ook voor wat ondersteuning in de vorm van de Google Sites tool die een helpende hand biedt bij het ontwikkelen van mobiele pagina’s.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in