Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeezout Batterij: een gouden medaille en een Groene Tulp?

We strooien het over de aardappels, of gebruiken het om de straten ijsvrij te krijgen. Voormalig topschaatser en Dr. Ten-eigenaar Marnix…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Zeezout Batterij is een natuurlijke batterij die zich leent voor stationaire opslag van bijvoorbeeld zonne- of windenergie, of tijdelijke opslag van net-elektriciteit. Bovendien kan de batterij dienst doen als ‘oplaadpaal’ voor elektrische auto’s. Marnix: “De batterij wordt gemaakt van goedkope materialen zoals koolstof, zeezout en andere mineralen. Je kunt ‘m tot zevenduizend keer opladen en ontladen zonder dat er capaciteit verloren gaat”. Een eigenschap die ontbreekt bij andere batterijtypen, zoals de veelgebruikte loodzuurbatterij.

related partner content for mobile comes here

Van schaatsen naar scheikunde
Marnix’ innovatieve aard kwam al naar boven in zijn tijd als topsporter: als schaatser bedacht hij diverse schaatsinnovaties, waaronder de bekende strips op het schaatspak. Als schaatser bereikte hij bij de Olympische Spelen in 1998 de tiende plek. Toen zijn schaatscarrière erop zat, richtte hij zich op zijn tweede liefde, de scheikunde. In 1994 studeerde Marnix af op metaallucht batterijen, maar door het schaatsen verdween dit naar de achtergrond. Tijdens een reis naar Afrika vond hij die oude passie weer terug.

Energie opslaan
In Namibië hielp Marnix als vrijwilliger bij de bouw van een weeshuis. “Het was de bedoeling om zonnepanelen op het dak van het weeshuis te plaatsen. Een probleem bij zonnepanelen is helaas dat ze overdag energie leveren, terwijl je juist ‘s avonds stroom nodig hebt. Je kunt energie opslaan in een loodzuuraccu, maar die zijn voor Afrikaanse begrippen erg duur”, vertelt hij. “Bovendien bestaat in Namibië geen mogelijkheid om accu’s op een milieuvriendelijke manier te verwijderen.” Daarom ging hij op zoek naar een accu die goedkoop, schoon en makkelijk te recyclen was.

Snel laden aan huis
Met zijn batterij heeft Marnix een basis gelegd voor een wereld van goedkope energieopslag. Een revolutie voor het weeshuis in Namibië, maar ook in Nederland kan deze goedkope batterij het dagelijks leven ingrijpend veranderen. Marnix: “We gebruiken batterijen in onze laptops en elektrische auto’s, maar er komt een tijd dat er een mini-accu naast je omvormer hangt. Duurzame energie opslaan voor thuis is nog steeds een dure bedoening met een gemiddelde prijs van rond de vijfhonderd euro per kWh. Met Zeezout Batterij kan een gemiddeld huishouden alle energie die is opgewekt, opslaan voor nog enkele tientallen euro’s per maand.”

Binnen het half uur een volle auto
De ‘bonus-feature’ van de zeezoutbatterij ligt op het vlak van elektrische auto’s opladen. “Dat duurt enorm lang, dat komt doordat het elektriciteitsnet het simpelweg niet aan kan. Daarom introduceren we het snelle laden: binnen een half uur een volle auto. Zeezout Batterij leent zich daar uitstekend voor. Door de batterij tussen het huis en de elektrische auto te plaatsen is snel laden aan huis mogelijk.”

Patenteren en opschalen
In 2013 won Dr. Ten de Jan Terlouw Innovatieprijs voor de ontwikkeling van de batterij. De gewonnen tienduizend euro gebruikt Marnix om de uitvinding te patenteren. Vervolgens wil hij opschalen. Marnix: “Ik streef ernaar om de batterij binnen zes jaar uit te rollen bij een half miljoen huishoudens in Nederland.” Bij de Accenture Innovation Awards strijdt Zeezout Batterij mee om liefst drie verschillende prijzen. Winst brengt Marnix’ doel weer een stukje dichterbij.

Zeezout Batterij is finalist in de Accenture Innovation Awards in de categorieën Sustainability, Energy & Chemicals, en Consumer Products & Services. Vrijdag 14 november worden de prijzen in elf categorieën uitgereikt in DeFabrique. Kijk voor meer informatie.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in