'Twee publieke zenders zonder reclame'
Dat blijkt uit een enquête onder een kleine representatieve groep Nederlanders (544 respondenten), uitgevoerd door BCO in opdracht van De Telegraaf. Als het kijk- en luistergeld weer als een aparte bijdrage zou worden geheven (nu gebeurt dat via de belasting) zou er een 'weigermogelijkheid' moeten zijn, zo vindt de meerderheid. Wie niet betaalt, mag de publieke omroep niet ontvangen, zegt 70 procent van de geënquêteerden.
Van de ondervraagden is 57 procent voor een reclamevrij bestel, zoals de Engelse BBC. Zo'n 35 procent wil de huidige mix van Ster-inkomsten en belastinggeld in stand houden. De ondervraagden vinden dat de programma's gevarieerd zijn en een grote waarde voor de maatschappij hebben, maar toch is de helft wel van mening dat het bestel niet pluriform is en ook niet onafhankelijk van politiek en commercie.
De vraag of de omroep vergelijkbaar is met publieke voorzieningen zoals dijken, wegen, defensie en veiligheid leidt tot verdeeldheid: 45 procent meent van wel, 48 procent zegt juist van niet.
De resultaten van het representatieve onderzoek sluiten aan bij de toekomst die de publieke omroep staat te wachten als VVD en CDA met de gedoogsteun van de PVV gaan regeren. Zowel PVV, VVD als CDA willen fors ingrijpen. Daarbij wordt gedacht aan het schrappen van een tv-net, want dat zou 200 miljoen euro kunnen opleveren. Volgens CDA-Kamerlid Joop Atsma kan er in elk geval probleemloos 100 miljoen worden bezuinigd in Hilversum. Verder is hij voor het schrappen van de netmanagers. 'Ik heb eerder al gezegd dat bij de tv de hele bestuurslaag van netmanagers eruit kan. Dat geldt ook voor de radio. Het is natuurlijk volstrekt belachelijk wat daar nu weer gebeurt.'
Bron: De Telegraaf (Marcel Frost).
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid