Overslaan en naar de inhoud gaan

Professionaliteit van de pr-beroepsgroep is zorgelijk

Onderzoek: slechts 44% pr-profs in Engeland heeft een professionele standaardkwalificatie.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

onder 2500 pr-professionals laat zien dat zij hun werk met de nodige professionele ambities doen, maar dat hun beroepskwalificaties hier ernstig bij achter blijven.

related partner content for mobile comes here

De CIPR spreekt van een laag niveau van academisch en professioneel geschoolde beroepsbeoefenaren. Slechts drie kwart van beoefenaars heeft enige academische kwalificatie (76%), terwijl minder dan de helft in bezit is van een professionele standaardkwalificatie (44%).

Op agenda

Opmerkelijk is bovendien dat 68% van de ondervraagden zegt dat werkervaring de belangrijkste troef en indicator is voor de professionaliteit van iemand in het communicatievak.Er wordt blijkbaar niet al te veel waarde aan een theoretische bodem gehecht.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de uitdijende deskundigheid die nodig is in de pr-praktijk het hoogst op de agenda staat van de pr-profs. Een derde noemt uitbreiding van eigen vaardigheden de grootste uitdaging in de komende vijf jaar.

Nauwer samenwerken

De integratie van de pr- en marketing-communicatieafdelingen blijft stijgen. 71% van de ondervraagde pr-profs zegt dat ze nu meer en nauwer samenwerken met marketing dan twee jaar geleden.

Het blijkt dat de pr-profs sowieso nauwer samenwerken met andere disciplines in de organisatie Twee derde geeft aan nu meer op te trekken met minstens een andere afdelingen. Vooral sociale media valt bij 60% van de commprofs onder verantwoordelijkheid van meer afdelingen. 

Vrouwen onderbetaald (of mannen over-)

Het onderzoek gaat ook in op lonen. Die lopen uiteen van  67.500 euro voor een consultant tot bijna 50 mille euro voor een &;inhouse&; in de publieke sector. Uit het onderzoek blijkt een verschil verschil in beloning tussen mannen en vrouwen. Het gemiddelde loon voor mannen valt bij 15.000 euro hoger uit dan dat voor vrouwen. Bovendien blijkt dat mannen ook meer verdienen dan vrouwen bij het uitvoeren van dezelfde functie, een ongelijkheid die stijgt naarmate het aantal dienstjaren toeneemt.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in