Overslaan en naar de inhoud gaan

De war on talent is nog lang niet gewonnen

Mediabedrijven hebben behoefte aan mensen die allround inzetbaar zijn. Een specialist die ook de taal spreekt van andere disciplines.
War on talent
War on talent
© 123rf
War on talent
War on talent
© 123rf

Al jaren is het vinden en behouden van talent een kopzorg voor veel ondernemers. De vijver waarin we vissen wordt steeds kleiner; het aantal werkzoekenden neemt af en het aantal vacatures stijgt snel. Daarom is het belangrijk om talenten actief te benaderen en te ‘engagen’. En als het talent eenmaal gevonden is, dan is het werk nog niet af. Het doorontwikkelen en blijven uitdagen is belangrijk om het talent te behouden.

related partner content for mobile comes here

Mediabedrijven hebben behoefte aan mensen die allround inzetbaar zijn. ‘T-shaped professionals’, ‘Hybride talent’ – iemand met een specialisme maar die tegelijkertijd de taal spreekt van andere disciplines. Cameramensen die mee kunnen denken in het hoofd van de regisseur: welk verhaal hij/zij gaat vertellen en welke shots daarvoor nodig zijn. Journalisten die niet alleen een neus hebben voor nieuwswaardige verhalen, maar ook zelf hun item kunnen opnemen en monteren. Of content makers die kunnen inspelen op alle digitale veranderingen die in onze industrie gaande zijn.

Het mooiste is natuurlijk dat young professionals vers van school al zo allround inzetbaar zijn. Misschien hebben ze twee masters afgerond, of tijdens hun studie extra activiteiten ondernomen waardoor ze buiten hun vakgebied vaardigheden hebben opgedaan. Of misschien bood hun opleiding een minor aan waarin ze in interdisciplinaire teams aan opdrachten van bedrijven werkten (goede contacten met opleidingen zijn daarom van belang in het aantrekken van talent). Maar zelfs dan blijft het voor millenials lastig om na hun afstuderen aan de slag te gaan als een schaap met vijf poten. En dat is ook niet gek, een opleiding is maar een start van je carrière.

De deelnemer zelf

Dat betekent dat bedrijven zelf een bijdrage moeten leveren aan de ontwikkeling van jong talent. Steeds meer mediabedrijven organiseren daarom zelf opleidingsprogramma’s of traineeships waarbij ze young professionals relevante kennis en vaardigheden bij brengen. Denk aan de BNNVARA Academy, Endemol’s Next Top Creative of het Technology & Digital Traineeship van RTL.  Voor het bedrijf interessant om jonge trainees kennis te laten maken met jouw DNA, en voor jong talent interessant om zich te blijven ontwikkelen binnen en buiten hun vakgebied.

Helaas is het aanbieden van een traineeprogramma niet voor ieder mediabedrijf weggelegd. Het kost veel tijd en geld om te ontwikkelen en te organiseren, en dat is er vaak niet.

Dan is er nog de mogelijkheid om aan te sluiten op initiatieven zoals het Talent Development Program, TV Academy, en Switch Talent Program waarbij talenten een opleidingsprogramma volgen bij een onafhankelijk platform. Voordeel is dat je dit als bedrijf niet zelf hoeft te ontwikkelen. Bovendien bouwt jouw jonge talent ook zijn/haar eigen netwerk uit. Bijvoorbeeld door de verschillende gastdocenten die in het programma lesgeven, maar ook door de samenwerking met andere deelnemers die bij andere bedrijven werken. En dat is niet alleen interessant voor het bedrijf, maar des te meer voor de deelnemer zelf!

De war on talent is nog zeker niet gewonnen, maar met traineeships en opleidingsprogramma’s hebben we wel een goede hengel in handen om te vissen in de talent vijver en zo felbegeerde talenten voor je te winnen.

 

Marlies van de Meent-Hakvoort is communicatiemanager bij Media Perspectives

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in