Nog geen week na de aankondiging van het massaontslag bij Spil Games, was afgelopen maandag de opening van de Dutch Games Garden. De plaats van handeling is pijnlijk; pal naast het hoofdkantoor van Spil. Je kunt je afvragen of op het feest – met het vooruitzicht van negentig arbeidsplaatsen die verdwijnen - een feestelijke stemming kan heersen. Hoewel, Spil is er door de jaren heen altijd sterk in geweest een beeld op te houden dat mooier is dan de werkelijkheid.
De Hilversumse game-ontwikkelaar koester het imago een succesvolle tech company te zijn. Uit gesprekken met werknemers komt een ander beeld naar voren. Veel werknemers geven aan dat de organisatie een chaos was. Met grote regelmaat veranderde de strategie en buiten het management was er geen plaats voor andere ideeën of kritische vragen. De communicatie word slecht genoemd. ‘Een ouderwetse top-down management-stijl, waarbij personeelsleden met kritische vragen direct op hun plaats werden gezet.’, aldus een net ontslagen medewerker.
Een andere medewerker: ‘Spil wil graag een Google-achtige cool & fun company sfeer uitstralen, terwijl uiteindelijk het bedrijf gevuld is met managers die niets met gaming te doen hebben.' Weer een ander personeelslid: 'Enkele jaren geleden gingen de zaken uitsteken en kon het niet op bij Spil. Bij een beetje succces werden direct op diverse afdelingen heel veel mensen aangenomen. Door die enorme groei kwamen er steeds meer managers, waardoor de bedrijfscultuur veranderde van een hippe startup naar een bijna corporate omgeving.' Op de Amerikaanse 'company review website' Glassdoor komen soortgelijke verhalen over Spil regelmatig terug.
Drijfzand
Hoewel Spil altijd heeft geweigerd om inzicht te geven in de resultaten, leek de onstuimige groei van het bedrijf een bewijs van succes. Inmiddels blijkt dat dit beeld op drijfzand berust. Al langer ging het niet goed met het bedrijf. Cijfers die boven water zijn zijn gehaald door dagblad De Gooi- en Eemlander tonen dit aan. In 2010 maakte de hele Spil Games Group bijna zeven ton verlies, in 2011 was dat opgelopen tot 2,3 miljoen en in 2012 (het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn) snelde het verlies zelfs naar 6,8 miljoen. De grote boosdoener is volle dochter Spil Games BV. Het nettoverlies liep daar op van 1,8 miljoen in 2010 via 4 miljoen in 2011 naar 6,8 miljoen in 2012. Het bedrijfsresultaat kachelde in een vergelijkbaar tempo achteruit.
Minder dan een jaar voordat de boeken over 2012 met rode cijfers waren afgesloten, had Driessen nog vol optimisme zijn plannen met de voormalige Hilversumse gemeentewerf voor het voetlicht gebracht. Spil Games had de industriële panden gekocht om hier de Spil Games Campus van te maken. Het geëtaleerde optimisme bleek echter ongegrond. De resultaten over 2013 en het eerste kwartaal van dit jaar waren zodanig teleurstellend, dat Driessen niet meer om de hardhandige ingreep heen kon die hij vorige week liet aankondigen.