Er wordt ontzettend veel geprobeerd in deze nieuwe markt. Veel mislukt nog. Goede en goedbestuurde hardware is gewoon ontzettend lastig om te maken. De laatste dag van de beurs maakte ik kennis met ingestible computing. Ik was uit mijn stoel geblazen.
Sensor in een pil
Het bedrijf Proteus heeft technologie ontwikkeld die kan worden verwerkt in een pil. Achter de werking zit een chemisch truukje; de twee bestanddelen in de pil worden in je maag vochtig en zenden als gevolg daarvan korte tijd een signaal uit. De bestanddelen zijn natuurlijk, je vindt ze in alledaagse producten.
Wearable patch
Op je lichaam draag je een wearable sensor, een soort pleister. Deze sensor vangt de signalen van de pil op. De sensor registreert ook je hartslag, bloeddruk en nog wat andere indicatoren van het lichaam.
Smartphone
De wearable sensor stuurt de gegevens via Bluetooth naar je smartphone. Vanuit hier kan de administratie van de zorg worden bijgewerkt, maar dit is nog maar het begin. Er kan worden gekeken hoe het lichaam reageert op de medicatie, wat de leefgewoonten zijn die erbij horen. En als je dit soort gegevens over meerdere patiënten verzameld en zoekt naar patronen kan de zorg en medicatie voor iedereen beter worden.
Het is makkelijk kritische vragen te stellen bij dit concept: hoe waarborgen we privacy? wat zijn de kosten? voldoet de kwaliteit van het product aan de normen van de zorg? Maar de potentie van dit soort concepten is immens. We staan aan het begin van een tijdperk waarin technologie op bijna alle plekken in ons leven betekenis krijgt. De technologie komt uit de mobiele markt, maar de toepassingen gaan iedere bedrijfstak raken.
Proteus heeft al ruim 60 miljoen dollar aan investeringen binnen van onder andere Oracle en grote farmaceuten. Ze zijn al even bezig, maar verraste tijdens het seminar de kenners van de mobiele industrie. Ver van je bed show? Eh nee, de technologie is goedgekeurd door de FDA en de EU, sterker nog: ingestible computing is beschikbaar in Groot Brittanie en de VS.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!