[Door Bart Manuel, partner TamTam]
Er staat ons een grote verandering te wachten binnen de medische sector. Denk dan aan de Zorg API (Application Programming Interface), de revolutie van sensoren en hoe deze elkaar beïnvloeden. Deze API’s bepalen hoe computers en systemen met elkaar communiceren om ons elke dag van apps en services op onze telefoon te voorzien.
Overal om je heen zie je sensoren in de vorm van wearables. Denk aan de Nike Fuelband: deze volgt je activiteit en verzamelt data. Dan hebben we nog de Misfits, Fitbits, Galaxy Gear, Smartband en ga zo maar door. Er zijn er zelfs zoveel dat Nike ervoor heeft gekozen zijn stekker uit de sensor business te trekken. Maar het zal niet alleen bij deze wearables blijven, er komt méér. Denk aan sensoren op de huid, sensoren in luiers, modebewuste sensoren en sensoren in contactlenzen die je glucose 24/7 meten.
Er zijn ook sensoren die een stuk minder opvallend zijn. Je smartphone, Facebook en Google houden je ook in de gaten door middel van sensoren. Ze genereren allemaal data over waar je bent, waar je naar zoekt, etc. De wereld waar we nu in leven wordt steeds meer wired. Je wordt er letterlijk door omgeven: van deurbel tot lichtknopjes.
Een ander voorbeeld om de mogelijkheden van deze sensoren aan te tonen is bij Parkinson. De vroege indicatoren van het ziekteproces van Parkinson is het verliezen van spiercontrole over de stembanden. Dit resulteert in een ander stempatroon. Stel je bent aan de telefoon met een ouder op leeftijd. En een algoritme luistert mee en pikt die subtiele veranderingen in het stempatroon op?! Dan kan je een vroege waarschuwing krijgen en vroegtijdig deze indicatoren laten controleren.
Consumerization
Dan is er ook de ontwikkeling van sensoren in medische instrumenten. Een thermometer is waarschijnlijk het meest vooruitstrevende medische instrument dat iedereen in huis heeft. Echter, is deze niet wired. Ook dit gaat veranderen, want ik geloof in de consumerization van medische instrumenten. Wist je dat er bloedglucosemeters en bloeddrukmeters zijn die je op je mobiel kan aansluiten? Of neem de ECG iPhone case: de consumerization van een hartfilmpje. Deze betaalbare medische instrumenten kun je dagelijks gebruiken. En indien nodig de gegenereerde data delen met jouw specialisten.
Een goed voorbeeld hiervan was dit jaar op de SXSW conferentie: de spitkit van het bedrijf 23andMe. Je spuugt in het buisje, stuurt het op en het bedrijf analyseert je DNA op bijvoorbeeld ziektes en allergieën. Dit is waardevolle data, zonder dat je eerst via een specialist doorverwezen hoeft te worden naar een andere specialist of poli.
Alle sensoren uit bovenstaande voorbeelden leveren een gigantische hoeveelheid data op. Maar die data zit als het ware in een information silo: ze hebben allemaal een aparte Cloud die niet met elkaar communiceert. De volgende stap is om deze data met elkaar te verbinden. De eerste stappen zijn gezet om data te bundelen! Zo wordt er over gepraat dat Apple iOS 8 Apple Healthbook introduceert: een App die alle zorgdata bundelt.
Een soort HumanAPI.com. Op deze website upload je al jouw data van bijvoorbeeld 23andMe, Strava, Runkeeper die je vervolgens in je persoonlijke Cloud samenbrengt. Er is echter nog veel uit te zoeken over privacy en eigendomsrecht van deze data. Maar Edward Snowden heeft in ieder geval al een voorzet gegeven door ons te wijzen op het belang hiervan.
Google Now voor zorg
Wat we nu met al die zorgdata doen? Vrijwel niets, het is nu nog best gelimiteerd. Nu visualiseren we de data op een mooie manier, we creëren leaderboards en streven naar de positie van King of the Mountain op Strava. Maar deze data op zichzelf vertelt ons niks. Wat we nodig hebben is een back-end die deze waardevolle zorgdata aan elkaar verbindt, en omzet in contextueel en spontaan advies. Dan krijg je bijvoorbeeld het volgende pushbericht: “Het valt ons op dat je onregelmatig slaapt, je aankomt, je een verhoogde hartslag hebt en aardig wat telefoontjes mist. Is er een probleem? Moeten we je met iemand in contact brengen?”. Zeg maar de Google Now voor zorg.
Ik denk dat dit mogelijk is omdat het niet alleen jouw data is, maar al onze data gecombineerd. Dit zorgt voor een enorme dataset aan zorg-gerelateerde data. Er komt datamining op een ongekende schaal. Dit kan worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld correlaties tussen oorzaak en gevolg van zeldzame ziekten. Het is dan ook geen wonder dat Google 23andme ondersteunt. De samenwerking in het ecosysteem van alle apps, data en services zal de zorg zoals wij die vandaag de dag kennen op zijn grondvesten doen trillen. Laten we het de googlefication van de zorg noemen. En dan kijken we over twintig jaar terug op ziekenhuizen uit 2014 zoals we dat nu doen op de mainframes uit de jaren ’70.
Onze artsen en specialisten tappen binnenkort belangrijke informatie uit onze persoonlijke Zorg Cloud. Wanneer je een afspraak met je dokter hebt, weet hij vooraf al je waardes. Efficiënt, want zo kan je tijdens die kostbare 5 minuten bespreken waar het écht om gaat. Het consult wordt van hogere kwaliteit en persoonlijker. Want wanneer je consult klaar is, krijg je geen ‘au revoir, take care’ en enkel een recept mee naar huis. Je blijft op basis van jouw data in je persoonlijke Zorg Cloud gemonitord op onder meer je dagelijkse beweging, dieet, hartslag etc. De arts kan dan ingrijpen wanneer hij een terugval ziet. Zo worden we meer en meer pro-sumers van zorg.
Zorg API
Mijn boodschap aan iedereen in de zorg: iconsumer owned data. Denk na over de zorgtoekomst, je eigen monitoringprogramma’s en de Zorg Cloud. Want wij willen dat de zorgindustrie onze Zorg API wordt en zo de controle over onze gezondheid weer terug krijgen. Dan loop ik de volgende keer een ziekenhuis binnen, en kan ik er er met de nieuwe Zorg API zeker van zijn dat ik precies weet wat er aan de hand is.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!