De aanleiding van het vertrek is dat de directeur van De Groene in het voorjaar van 2012 een kort durende lening heeft verstrekt aan een initiatief dat moest leiden tot publicatie van een boek, geschreven door Edwin de Roy van Zuydewijn. Dit werk zou kwesties rondom het koningshuis behandelen, zoals deze onlangs opnieuw in de publiciteit kwamen naar aanleiding van een rapportage door de nationale ombudsman en verklaringen van premier Rutte. Het ging om een bedrag van 17.000 euro dat binnen zeer korte termijn is terugbetaald. De redactie en het bestuur zijn pas vorige week hierover geïnformeerd.
De Roy van Zuydewijn is echter onderwerp van journalistiek en politiek debat, waardoor de zakelijke handeling van Gautier 'in verband zou kunnen worden gebracht met de redactionele afwegingen' van De Groene. 'De redactionele onafhankelijkheid en de integriteit van het blad zijn daarmee in het geding en dat is voor bestuur en redactie niet acceptabel', meldt de uitgeverij in een persbericht.
De uitgeverij gaat op zoek naar een opvolger van Gautier.
Overname Opzij van de baan
Nu Gautier vertrekt, komt er ook geen overname van tijdschrift Opzij, zegt Sijbolt Noorda, voorzitter van het bestuur van De Groene Amsterdammer, tegen de Volkskrant.
Weekbladpers zette het tijdschrift in november in de etalage en Gautier gaf toen aan Opzij wel te willen overnemen. Noorda: 'Wij hebben de uitgever en Stichting Opzij laten weten dat wij niet verder op dat spoor gaan.'
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!