Gokindustrie praatte tot het laatste moment mee over totstandkoming gokreclamewetgeving
Gokbedrijven en brancheorganisaties voor gokbedrijven mochten tot het laatste moment meepraten over nieuwe regels voor gokreclames die in oktober 2021 ingingen. Critici als verslavingsdeskundigen kregen minder inspraak. Dat meldt de NOS op basis van stukken die zijn opgevraagd met een beroep op de Wet open overheid (Woo).
Onbalans
Gokbedrijven, waaronder staatsbedrijven de Nederlandse Loterij en Holland Casino, brachten bij de inspraak over de nieuwe regels in totaal 41 punten in waar ze het niet mee eens waren. Het ministerie van Justitie & Veiligheid nam 17 van die punten over, waaronder het schrappen van de reclamebeperking voor mensen met een lage sociaaleconomische status en het toestaan van het inzetten van bekende Nederlanders bij evenementen zoals openingen.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaMeerdere hoogleraren die door de NOS geïnformeerd zijn over de mate van inspraak, vinden dat er een onbalans zit in de mate waarin het ministerie contact heeft gehad met de gokbranche en andere belanghebbenden, zoals verslavingsdeskundigen. De correspondentie die de NOS heeft ontvangen, vermeldt nauwelijks informatie over bijvoorbeeld de maatschappelijke gevolgen van gokreclame die door verslavingsdeskundigen zijn aangestipt.
Geen reactiemogelijkheid
Trimbos, een kennisorganisatie voor verslaving en mentale gezondheid, mocht ook inspreken en bracht vijf punten in om de gokreclameregels te veranderen. Het ministerie nam er één over. Trimbos kreeg geen mogelijkheid om te reageren op aanpassingen die de gokindustrie liet doen. De directeur van Trimbos is kritisch over de gang van zaken. 'We hebben geen middelen en geen personeel om zoals lobbyisten de hele dag alles te volgen. We zijn geen multinational met gokken als corebusiness.'
Volgens het ministerie van Justitie & Veiligheid staat de hoeveelheid input van een bepaalde partij niet gelijk aan de invloed op de uiteindelijke besluitvorming.
Verbod op gokreclame
Het ministerie heeft begin 2022 onder druk van de Tweede Kamer maatregelen aangekondigd tegen de grote stroom gokreclames en bijbehorende gevolgen. Het aantal Nederlanders dat online gokt, is namelijk veel hoger dan vooraf verwacht. En houdt aan: in de tweede helft van vorig jaar verdubbelde het aantal accounts van online gokkers naar 860 duizend.
Per 1 juli 2023 geldt er daarom een verbod op ongerichte gokreclame, onder andere op televisie, radio en in de buitenlucht. Adverteerders en tv-zenders waren en zijn hier niet blij mee. Online gokreclames blijven beperkt toegestaan. In juli 2025 volgt een verbod op gokreclames rond sportevenementen.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid