Overslaan en naar de inhoud gaan

Filantropische sector gaat meer transparantie bieden

Filantropische instellingen gaan zich op internet financieel verantwoorden. Ook ontwikkelt de branche één gedragscode voor de sector…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De filantropische sector heeft recent afspraken met de rijksoverheid gemaakt over eenduidig toezicht en verantwoording in de sector. De voornemens staan in de ;visie op toezicht en verantwoording in de filantropische sector&;">'visie op toezicht en verantwoording in de filantropische sector', die vorige week werd ondertekend door Staatssecretaris van Financiën Weekers, Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Teeven en de Stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF).

related partner content for mobile comes here

Het doel van de visie en de maatregelen is om de donaties aan en het vertrouwen in de filantropische organisaties verder te stimuleren en komt voort uit het in 2011 gesloten convenant ‘Ruimte voor Geven’.

De filantropische sector (fondsenwervende instellingen, kerkgenootschappen en vermogensfondsen) in Nederland bestaat uit ongeveer 65.000 algemeen nut beogende instellingen (ANBI-instellingen) die variëren van kleine lokale goede doelen tot grote, landelijke organisaties. Jaarlijks wordt er in Nederland € 4,7 miljard gegeven aan goede doelen. Om donaties aan organisaties met een ANBI status te stimuleren, zijn giften voor burgers en bedrijven aftrekbaar van de belasting en worden giften en legaten fiscaal vrijgesteld van schenkbelasting en erfbelasting.

Het streven van de overheid en de filantropische sector is het vertrouwen van het publiek in de sector te bevorderen. Donateurs moeten ervan uit kunnen gaan dat hun geld goed wordt besteed en dit moet ook kunnen worden gecontroleerd.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in