Oosterhoutse kaneelstok beschermd merk
De Bredase kortgedingrechter heeft snoepgroothandel Carmel vandaag verboden nog langer Oud-Hollands snoep onder die naam te verkopen, op straffe van een dwangsom van 5000 euro per overtreding.
Het kort geding was aangespannen door Holland Foodz, dat in augustus het failliete Rens Joosen Suikerwerken uit Oosterhout heeft overgenomen. Daarmee nam het bedrijf ook de receptuur en alle merkrechten van De Oosterhoutse Kaneelstok en Stuvé nougat over.
Concurrent Carmel uit hetzelfde Oosterhout, kocht na het faillissement echter restpartijen Willem Stuvé nougat van Rens Joosen op en verkocht die aan kermisexploitanten. Ook hing het bedrijf een spandoek op met de tekst 'De Kaneelstok uit Oosterhout'. Diezelfde banners werden verhuurd aan kermisexploitanten. Verder kreeg Holland Foodz berichten dat Carmel kaneelstokken verkocht die wel erg veel op die van Rens Joosen leken en een domeinnaam met de titel 'Oosterhoutse Kaneelstok' had geregistreerd.
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisHolland Foodz heeft eerst geprobeerd de zaak te schikken, maar zag zich vanwege onwil van Carmel genoodzaakt naar de rechter te stappen. ,,Wij zijn de enige echte producent en dat is nu door de rechter bekrachtigd. We willen niet dat dit snoepgoed door een ander wordt gemaakt en met een andere kwaliteit op de markt wordt gebracht," stelt directeur Jan Harm Spijkervet van Holland Foodz.
Rens Joosen Suikerwerken was de enig overgebleven Nederlandse producent van De Oosterhoutse Kaneelstok, die al sinds 1894 wordt gemaakt. Het kocht de receptuur in 1984 en bleef de kaneelstokken op traditionele ambachtelijke wijze maken. Het is de enige die De Oosterhoutse Kaneelstok - het visitekaartje van de stad Oosterhout - als merk mag voeren. Dat geldt ook voor de nougat die Willem Stuvé sinds 1870 al verkocht op kermissen.
Nadat Rens Joosen op 9 augustus failliet werd verklaard, dreigde de productie van het oer-Hollandse snoepgoed verloren te gaan voor Nederland, maar dankzij de overname door Holland Foodz maakte het bedrijf een doorstart. Spijkervet: ,,Het is een oud familierecept. Het kan niet dat een ander zegt: nu verkopen wij dat."
De Bredase rechtbank gebiedt Carmel nu om iedere inbreuk op de merken van Rens Joosen te staken, alle spandoeken en banners van kermisexploitanten terug te halen en aan Holland Foodz te geven en alle restpartijen nougat te inventariseren. Voor elke dag dat de groothandel dit nalaat, moet het een dwangsom van 5000 euro betalen, voor elke inbreuk op het merkenrecht 500 euro, met een maximum van 50.000 euro. Ook heeft de Bredase rechtbank Carmel veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid