Extreme bacteriebesmettingen bepalen de risico’s van levensmiddelen
Levensmiddelen die met bacteriën zijn besmet kunnen voedselvergiftigingen opleveren. Toch is de gemiddelde besmettingsgraad van producten vaak erg laag. Het venijn zit doorgaans in slechts enkele van de vele duizenden aantallen van een levensmiddel. Het is daarom effectiever om deze ernstige besmettingen te voorkomen dan om te proberen de gemiddelde besmettingsgraad te verlagen. De overheid kan hierin een sturende rol vervullen.
Van een levensmiddel, zoals pizza, dat in vele duizenden aantallen op de markt verschijnt, kunnen soms slechts enkele exemplaren besmet zijn met een ziekteveroorzakende bacterie, zoals Listeria of Salmonella. Vaak bevatten juist deze exemplaren het merendeel van de totale bacteriële belasting van het product. Uit een recent onderzoek (in Journal of Food Protection) blijkt dat twee monsters uit ruim dertigduizend kant-en-klaarproducten meer dan 97 procent van de totale bacteriële besmetting herbergden. De twee (0,006 %) bevatten meer dan honderdduizend bacteriën per gram voedsel. Het is zaak zulke extreme besmettingen te voorkomen, aangezien ze gemakkelijk leiden tot voedselinfectie.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaExtreme besmettingen komen tot stand door een combinatie van factoren, zoals een besmetting in het begin van de productiefase, gevolgd door een te warme of te lange opslag van het product. Door limieten te stellen aan deze factoren (zoals een maximale opslagtijd of bewaartemperatuur) kan het aantal extreme besmettingen in het eindproduct verder worden beperkt.
In de voedselproductieketen bestaat er altijd een bepaald risico op een bacteriële besmetting. Een risico van nul is uitgesloten. Daarom kan men, aldus prof. Zwietering, beter streven naar een acceptabel niveau van besmettingen. Deze zgn. voedselveiligheidsdoelstelling is een maximale concentratie bacteriën of dosis per consumptie, die een bepaald, maar acceptabel aantal ziektegevallen (bijvoorbeeld 0,6 zieken per miljoen producteenheden) geeft. De norm dient door de overheid te worden vastgesteld.
Door een voedselveiligheidsdoelstelling te hanteren hebben fabrikanten en distributeurs ook enige speling in de manier waarop zij met het product omgaan, zolang zij er maar voor zorgen dat het eindproduct aan de kwaliteitsmaatstaven voldoet. Daarbij moet volgens prof. Zwietering gelet worden op de kans dat een product een bepaalde concentratie aan bacteriën overschrijdt, gemeten over alle analyseresultaten over het gehele jaar en niet, zoals nu gebeurt, over een partij (batch).
Volgens schattingen overlijden jaarlijks ongeveer achttien personen per miljoen inwoners als gevolg van met bacteriën besmet voedsel. Dit komt neer op globaal 280 mensen per jaar, een aantal dat aanzienlijk hoger ligt dan bijvoorbeeld het aantal verdrinkingen in Nederland (zes/miljoen).
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid