Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale generatie heeft steeds minder contact met traditionele cultuur

Jongeren die opgroeien in het huidige ict-tijdperk krijgen later steeds minder belangstelling voor cultuurhistorische tradities. Dit stelt…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De Haan zegt dit op vrijdag 21 september als hij de bijzondere leerstoel ‘ICT, cultuur en kennissamenleving’ aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (Erasmus Universiteit) inneemt. De leerstoel is ingesteld door het Sociaal en Cultureel Planbureau.

related partner content for mobile comes here

De huidige jongeren worden wel aangeduid als de digitale generatie omdat ze van jongs af aan zijn opgegroeid met computers en met groot gemak hun weg in de virtuele wereld weten te vinden. Vrijwel alle jongeren beschikken tegenwoordig over e-mail, internet en een mobiele telefoon. Niet het bezit van de technologie onderscheidt hen van hun ouders, maar hoe ze die gebruiken. Jongeren richten zich vooral op communicatietoepassingen als msn, het downloaden van muziek en het spelen van games. Hun ouders geven de voorkeur aan een meer functioneel gebruik.

De nieuwe hoogleraar stelt de vraag of internet een nieuwe concurrent is van de traditionele cultuur of juist mogelijkheden schept om de digitale generatie met de culturele rijkdom uit het verleden in contact te brengen. In musea, archieven en bibliotheken wordt hard gewerkt aan het digitaliseren en toegankelijk maken van het beschikbare materiaal. Ook kunstinstellingen en omroeporganisaties is er veel aan gelegen om zich in de virtuele wereld te presenteren. Is toegang tot dit gedigitaliseerde materiaal echter wel voldoende?, vraagt De Haan zich af.

Als op het schoolplein en in de virtuele wereld de populaire cultuur domineert komen klassieke muziek, cultuurhistorische tradities en documentaires op de publieke omroep in de verdrukking, aldus De Haan. Iedere generatie leest minder dan de voorgaande, traditionele podiumkunsten verliezen publiek onder jongere generaties en ook de cultuurhistorische belangstelling wordt steeds meer een zaak van ouderen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in