Overslaan en naar de inhoud gaan

War Child Slachtoffer van eigen succes

Gisteren werd in de Rotterdamse Kuip de Vakdag Fondsenwerving gehouden. Vragers en aanbieders in de 'goede doelen markt' ontmoetten…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Gisteren werd in de Rotterdamse Kuip de gehouden. Vragers en aanbieders in de 'goede doelen markt' ontmoetten elkaar. Eén van de sprekers was Ellen Kooij, hoofd marketing en fondsenwerving van .
Zij verhaalde over de successen van deze instelling, die met name door een uitgekiende merk- en marketingstrategie tot stand zijn gekomen. Tegelijkertijd echter wist zij te melden dat het de laatste tijd steeds vaker voorkomt dat bedrijven War Child voorbij lopen als het gaat om mogelijke samenwerking (sponsoring).
"Ze lijken te denken dat 'War Child er zo gelikt en groots uitziet, daar hebben ze niets meer nodig.' En dus kiezen ze liever voor een kleinere organisatie waar ze nog een verschil kunnen maken". De realiteit is echter anders. War Child heeft jaarlijks zo'n 9 miljoen te besteden, een peulenschil in vergelijking met bijvoorbeeld Plan Nederland dat ruim 70 miljoen doet. Om alle ambities te realiseren heeft War Child wel degelijk meer geld nodig.

related partner content for mobile comes here

De manier waarop deze bedrijven reageren, lijkt een beetje op de wildgroei aan kleinere goede doelen zoals vorige week in een uitzending van aan de orde kwam. Veel individuen zetten hun eigen goede doel op uit ? zoals ze zeggen ? onvrede over het niet functioneren van de grotere goede doelen. Echter, in de praktijk blijken al die kleintjes helemaal niet zo effectief.

Het lijkt er op dat het eigenbelang van de gever en goeddoener belangrijker is dan het goede doel zelf. Dat is goed te verklaren in deze tijden waarin de vragen 'wie ben ik?' en 'waar sta ik voor?' steeds dominanter zijn. Maar toch, je kunt je afvragen of de echte ? en meest bevredigende ? manier van het beantwoorden van die vragen niet ligt in het centraal stellen van de ontvanger in plaats van de gever. Kortom, ook hier geldt dat het klassieke marketing denken van toepassing zou moeten zijn.

Dat is echter vaak nog niet zo. We kennen allemaal tal van bedrijven die zeggen het nu echt anders te gaan doen want 'voortaan staat de klant centraal'. Hoe hebben ze het tot die tijd dan gedaan? Daarmee kunnen we de cirkel weer rond maken naar het verhaal van Tex Gunning vorige week op 'Marketing moet zichzelf opnieuw uitvinden'.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in