Subway mag broodjes in Amsterdam verkopen
Interessant stukje van Michiel Couzy in Het Parool van zaterdag over het feit dat de Amerikaanse sandwichketen Subway binnen drie maanden (eindelijk) een eerste vestiging in Amsterdam zal openen.
Subway heeft al 32 vestigingen in Nederland, maar de hoofdstad was tot voor kort verboden terrein.
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisWaarom? De stad beschouwt Subway als een fastfoodketen en het beleid is: niet nog meer fastfoodrestaurants. Subway zelf is een andere mening toegedaan en bestempelt zichzelf als 'alternatieve fastfoodketen'.
Concurrenten zijn niet Burger King en McDonald's, maar Delifrance en Bakker Bart. 'We verkopen broodjes, maar wel sneller dan andere zaken', aldus Justin Goes, directeur van Subway in de Benelux in Het Parool.
Amsterdam is eigenlijk nog steeds van mening dat het een fastfoodketen is, maar strijkt toch met een figuurlijke hand over het figuurlijke hart. Subway is welkom in de binnenstad als het een paar aanpassingen doorvoert.
- De voorgevel mag geen reclamezuil worden, alleen een kleine lichtreclame is toegestaan
- Er moeten stoeltjes en tafeltjes in de zaak komen
- Er dient bediening te komen: broodje besteld aan de toonbank, wordt naar het tafeltje gebracht.
Gevolg: Amsterdam krijgt een wereldprimeur als de winkel over drie maanden in de Reguliersbreestraat opent: een unieke Subway-vestiging.
Er is geen stad in de wereld die zulke eisen aan Subway stelt, aldus Goes.
Subway is akkoord gegaan met de voorwaarden omdat het een 'te groot gemis (is) om geen vestiging in de stad te hebben.' In 2010 wil Subway tien zaken in Amsterdam hebben.
Is dit nu een typisch staaltje van de Hollandse regeltjes en wetten die de middenstand voortdurend teistert, of verstandig beleid van de stad?
Ik kies voor het eerste.
Ik begrijp niet dat Amsterdam zich druk maakt om hoe een broodjeszaak eruit komt te zien als bijvoorbeeld het Damrak (ooit bedoeld als de rode loper van de stad) met alle ordinaire winkels eruit ziet als een etterige puist op het gezicht van een prachtige dame (of heer).
Of afzichtelijk grote reclamedoeken aan monumentale panden laat ophangen.
Laat Subway zijn ding doen!
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid