Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar smartphone verslaving van consument

Bijna 70% van de smartphonegebruikers tussen de 16 en 40 jaar komt liever te laat op werk of school, als hij of zij dan maar wel zijn of…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

[PERSBERICHT]

related partner content for mobile comes here

Vakantie zonder smartphoneDe smartphonegebruikers werd gevraagd wat ze zullen doen als ze op vakantie gaan (naar een land waar een smartphone goed gebruikt kan worden), maar tijdens het instappen van het vliegtuig merken dat de mobiele telefoon nog thuis ligt. Bijna 70% van de respondenten zegt wel in het vliegtuig te stappen, maar bij aankomst te regelen dat de smartphone naar het vakantieadres wordt verstuurd. 22% gaf aan zelfs niet in het vliegtuig te stappen, maar een vlucht later te nemen, ditmaal met smartphones. Slechts een tiende stapt gewoon in het vliegtuig en viert drie weken vakantie zonder zijn of haar smartphone.

Schoonmoeder liever kwijtAls de telecomgebruikers tijdens een ‘overval’ de keus krijgen wat ze weg moeten geven, gaf bijna driekwart aan liever de schoonmoeder dan de smartphone weg te geven. Bij de keus tussen 100 euro of de smartphone tijdens een overval af te staan, koos bijna 88% er voor de 100 euro te geven. Hieruit blijkt toch duidelijk dat een smartphone erg belangrijk wordt gevonden.

Groot deel verslaafdMaarliefst 40% van de Nederlandse smartphonegebruikers noemt zichzelf verslaafd als het gaat om mobiel gebruik. Slechts 15% zegt zeker te weten totaal niet verslaafd te zijn. Deze cijfers liggen ongeveer gelijk aan de resultaten bij de vraag: Wat is het belang van je smartphone in jouw leven? Een derde gaf aan de smartphone heel erg belangrijk te vinden. Maar 10% geeft aan dat de smartphone geen belangrijk onderdeel is in het leven. Het overige percentage respondenten kiest voor tussenliggende opties.

OpvallendDe smartphones worden dan wel als zeer belangrijk ondervonden en beoordelen zichzelf als verslaafd, toch zegt 37% van de gebruikers dat hij of zij vrienden en kennissen niet minder face-to-face zien door de opkomst van de smartphone. Dit komt waarschijnlijk doordat de berichten die worden uitgewisseld doorgaans gaan over het maken van afspraken om elkaar face-to-face te ontmoeten. Slechts 6% zegt vrienden en kennissen minder vaak te zien.

ToekomstTerwijl smartphones nu niet weg te denken zijn uit de levens van jongeren en volwassenen, zal in de toekomst de mobiele telefoon een nog belangrijkere rol gaan spelen. Er worden in razendsnel tempo nieuwe toepassingen ontwikkeld die andere producten kunnen vervangen. Zo wordt het mogelijk om af te rekenen door middel van de smartphone in supermarkten en kroegen. Ook zijn er diverse ontwikkelingen gaande die er voor zorgen dat je in de toekomst een slot kan openen door middel van je smartphone. Sleutels zijn dan overbodig. De smartphone lijkt hiermee de invloed in de levens van mensen verder te gaan vergroten.

Onderzoek is opgezet sim only vergelijkingswebsite Simonlypro.nl onder 340 smartphonegebruikers tussen de 16 en 40 jaar. Alle resultaten zijn te bekijken.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
Harry Hoelahoep

Ik vermoed dat zeker de helft van de gebruikers verslaafd is.
40% geeft het zelf aan, een ander percentage ontkent.
Volgens mij is het ook zo dat velen elkaar minder vaak bezoeken, juist ook doordat zij berichten sturen naar elkaar en dus al op een ander manier contact hebben.
Toch ontkent bijna iedere gebruiker en beweerd het tegenovergestelde, dit is volgens mij juist een kenmerk van verslaving.
De industrie probeerd het een onmisbaar apparaat te maken en slaagt hier gedeeltelijk in.
Het zakelijk gebruik van de telefoon maakt het moeilijk te vervangen.
Ook lijkt het zo te zijn dat de telefoon een verlenging van de computer is voor sommigen.
We zetten de computer thuis of op het werk uit en de telefoon gaat vervolgens mee.
Ik vermoed dat we in de toekomst als het er van komt een strijd gaan krijgen tussen telefoongebruikers en niet-telefoongebruikers.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in