
The Guardian schreef erover.
Wat houdt het in?
De onderzoekers hebben een programma ontwikkeld dat EmotionSense heet. Dit is een ‘mobile sensing platform’ voor sociale-psychologiestudies gebaseerd op het gebruik van mobieltjes.
Het gaat hierbij om de mogelijkheid individuele emoties en activiteiten te herkennen, die verbaal worden geuit of door middel van interactie op bepaalde locaties met andere mensen.
Vacatures
Event Manager
Stichting Anne-BoCommunicatiemedewerker studentenwerving en -voorlichting
TU DelftClient Services Director - Media
ScheepensHet programma integreert die verschillende informatie - verkregen via gps, accelerometer (versnellingsmeter), blue tooth én ook uit gevoerde gesprekken. Deze info moet aangeven hoe een mobiele-telefoongebruiker zich op bepaalde momenten en plekken voelt.
De delen van de opgenomen gesprekken worden vergeleken met audiovoorbeelden uit 14 emotiecategorieën (bijvoorbeeld verdrietig, blij, boos, neutraal) die zijn verzameld in een zogenaamde ‘audio sample library’. Daarnaast worden ze gekoppeld aan de locatiegegevens. Zo kan in kaart worden gebracht hoe het stressniveau of de stemming is van de telefoongebruikers op het werk, thuis, als ze alleen zijn of zich op een publieke plek bevinden.
De onderzoekers benadrukken dat het zeker niet de bedoeling is de telefoongesprekken gevolgd worden. Zodra de analyse is gedaan, worden de gesprekken verwijderd.
Wat volgens de onderzoekers een meerwaarde in het onderzoek is, is dat mensen hun mobiele telefoons tegenwoordig altijd bij zich hebben en een psychologische studie als deze kan over een langere periode plaatsvinden.
Het is, zoals gezegd, geen groot onderzoek en zeker nog niet commercieel ingesteld, maar louter academisch.
18 vrijwilligers gebruikten tien dagen lang een Symbian Nokia-telefoon met de EmotionSense software erop geïnstalleerd.
De resultaten: 70 procent van de resultaten blijkt overeen te komen met wat de vrijwilligers zelf al hadden aangegeven in een traditionelere vragenlijst. Gekeken naar de emoties, blijkt dat de locatie ‘thuis’ voor 45 procent voor blijheid zorgde, de locatie ‘werk’ nam 45 procent van de verdrietige gesprekken voor haar rekening.
De volgende stap in het onderzoek, aldus The Guardian, kan richting well-being zijn: wat triggert stress, depressie of somberheid?
Wil je meer weten over het onderzoek, hier kun je de paper downloaden (pdf).
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee