Overslaan en naar de inhoud gaan

“Merkbouwen had EHEC-schade voor tuinbouw beperkt kunnen houden"

"Als de tuinbouwsector zich eerder had geconcentreerd op een duidelijke merkstrategie dan had de schade van de crisis met de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Serieuze marketing is essentieel voor overleven Tuinbouwsector

"Als de tuinbouwsector zich eerder had geconcentreerd op een duidelijke merkstrategie dan had de schade van de crisis met de EHEC-bacterie sterk kunnen worden beperkt."
Dat vindt althans Miranda van Kester, oprichter van het in food en vers gespecialiseerde bureau . Op basis van tien jaar ervaring op het gebied van merkbouw in Food en Vers hield zij afgelopen week tijdens het , gewijd aan het thema "De Kracht van Marketing - de sector een spiegel voor. "EHEC kon onbeperkt schade toebrengen, omdat geen van de Nederlandse producenten een onderscheidend merk op de markt had. Zo kon de hele Nederlandse productie in één keer verdacht worden."
Zij vervolgt: "De tuinbouwsector heeft van oudsher weinig (tot geen) marketingbudget en er zijn dus weinig bedrijven die een eigen merk hebben kunnen neerzetten. De producenten zijn uitwisselbaar in tegenstelling tot alle andere productcategorieën, die zich in een volwassen merklandschap bevinden. Het roer in vers moet dus om. De strijd met de retailsector moet omgezet worden in een partnership: 'if you can't beat them, join them'. Producenten moeten kiezen tussen een merkstrategie of het leveren onder private label."

related partner content for mobile comes here

Vertrouwen in merk sneller hersteld
In de meeste verssectoren - zoals groente, fruit, bloemen en planten, maar ook brood, vlees en vis - is het beleid altijd vooral gericht geweest op kostprijs. Daarom zijn er in deze sectoren nu maar weinig merken en ontbreekt onderscheid, waardering en loyaliteit aan een leverancier. Het is noodzakelijk voor de producenten in vers, meer te denken in toegevoegde waarde en partnerships. Ongeacht of dit nu gebeurt met een eigen merkstrategie of met een private labelstrategie. De ervaringen van Mirakuleus geven aan dat producenten nú keuzes moeten maken. Word je een leverancier van een consumentenmerk of word je private labelleverancier? Beide strategieën zijn valide en kunnen succesvol zijn. Mits de producent kiest en focus houdt op de gekozen richting.

Van Kester: “Helaas is de slagkracht van de verssectoren nog niet groot, dus een consumentenmerk kunnen ze op dit moment eigenlijk niet creëren. Je ziet het ook aan de schappen in de supermarkt; alleen het zuivelschap is volwassen. Er zijn maar een paar goede voorbeelden in de andere verssectoren, zoals Chiquita, de en de concepten die in samenwerking met de retailer zijn opgezet, zoals Gijs en . Een ander recent succes is het dat juist exclusief bij de groentespeciaalzaken te koop is. Deze doet het in de markt erg goed. De producent is dan ook niet voor niets geworden! Honingtomaatje is door durf en inzet van voldoende budget uitgegroeid tot een consumentenmerk. Zo'n merk is ook veel beter bestand tegen een eventuele EHEC-crisis. Zowel in het handelskanaal als bij de consument is na zo'n situatie het vertrouwen veel sneller hersteld in zo'n sterk merk."

Producenten moeten kiezen
“Het neerzetten van een consumentenmerk wordt steeds moeilijker, aangezien private labels blijven groeien in het supermarktassortiment. Producenten en handelspartijen moeten een keuze durven maken. De versproducenten zijn altijd gericht geweest op het product, het mooiste, gezondste, lekkerste en duurzaamste. De veiling zorgde wel voor de afzet. Nu is het de hoogste tijd dat deze sectoren zich gaan opstellen als partner van de volwassen afzetmarkten. Geen overbodige luxe want het water staat de meeste versproducenten ook aan de lippen. Waar een orchidee de teler al circa 4 euro kost om te kweken, kan hij natuurlijk niet voor 1,99 euro bij het grootwinkelbedrijf worden verkocht."

Een fashionable merk in orchideeën
Orchideeën zijn ooit door Jan des Bouvrie 'hot' geworden. Daarin zie je wél voorzichtig merken ontstaan. Zo heeft Mirakuleus voor Sion Orchids, één van de grotere orchideeëntelers van Nederland, 6 jaar geleden een – voor deze sector – bijzonder merk in de markt gezet. De campagnes lijken afkomstig van maar promoten de orchideeën van Sion. Hiermee hebben zij een sterk merk neergezet en daarmee een pull-effect bereikt, hetgeen in de verssector nog nauwelijks voorkomt.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in