Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezonde voeding net zo belangrijk als niet-roken

In Nederland zijn ongezonde voeding en te weinig beweging samen verantwoordelijk voor één op de drie gevallen van hart- en vaatziekten…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De belangrijkste doodsoorzaken in Nederland zijn hart- en vaatziekten, waaronder hartinfarcten en beroertes. Deze betreffen eenderde van het totale aantal sterfgevallen. Een kwart van de doodsoorzaken valt onder kanker. Per jaar constateren artsen zestigduizend nieuwe gevallen van kanker, waarvan borstkanker, long- en darmkanker het omvangrijkst zijn. Daarnaast heeft circa een half miljoen mensen diabetes en heeft één op de tien Nederlanders ernstig overgewicht, aandoeningen die deels in verband zijn te brengen met voedingsgewoonten.
Eén op de zeven (15 procent) overlijdensgevallen in Nederland is toe te schrijven aan de gevolgen van roken.
Het onderzoek naar de effecten van voeding op de gezondheid is veel complexer dan dat van roken op de gezondheid. In voeding komen veel bekende en onbekende stoffen voor, die elk hun eigen effect hebben op de gezondheid. Op basis van honderden studies naar zulke effecten hebben onderzoekers geconcludeerd dat ongezonde voeding en te weinig beweging samen zeker zo belangrijk zijn voor de gezondheid als niet-roken.

related partner content for mobile comes here

Optimale voedingspatroon
In zijn oratie Voeding en epidemiologie: kijken, ijken en vergelijken gaat prof. Pieter van 't Veer in op de diverse methoden en technieken die onderzoekers hanteren om zo goed mogelijk de oorzaken van ongezondheid te achterhalen. Door de voedingsgewoonten en gezondheid van duizenden mensen gedurende een groot aantal jaren te volgen, kunnen onderzoekers conclusies trekken over de relatie tussen het nuttigen van bijvoorbeeld vet voedsel, groenten en fruit of bijvoorbeeld roken en het ontwikkelen van ziekten. Daarnaast zijn de specifieke effecten van bijvoorbeeld een vitamine of bepaalde voedingsstof na te gaan door deze aan enige duizenden personen (op vrijwillige basis) te verstrekken.
De onderzoeksgroep van prof. Van 't Veer is inmiddels begonnen aan een vergelijking van studies die zijn gedaan over de relatie tussen voeding en het vóórkomen van kanker van de darm, lever en galblaas. Samen met vijf internationale onderzoekscentra zal dit onderzoek in 2006 uitmonden in een overzicht van alle beschikbare gegevens over het belang van voeding voor de preventie van kanker. De gegevens moeten ook leiden tot adviezen om overheidsbeleid vast te stellen.
Prof. Pieter van 't Veer (1957) studeerde Voeding in Wageningen waar hij in 1982 afstudeerde. Daarna vertrok hij een jaar naar Harvard School of Public Health. In 1990 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar de relatie tussen voedingsgewoonten en borstkanker. Als onderzoeker was hij werkzaam bij TNO-Voeding (tot 1993), en als universitair (hoofd)docent aan Wageningen Universiteit. Bij Wageningen UR is prof. Van 't Veer trekker van het ambitieuze onderzoeksprogramma MyFood, waarin een team van onderzoekers in kaart brengt welke factoren het optimale voedingspatroon van een individu bepalen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in