De communicatieblunder die de boerenopstand uitlokte
Door het woord stikstofcrisis in de mond te nemen, heeft het kabinet het noodlot over zichzelf afgeroepen. Tom de Bruyne legt uit.
Er is al veel geschreven over de diepere systemische oorzaken van de stikstofcrisis. De rol van schaalvergroting, de rol van de banken. De laissez-faire houding van de politiek. Maar hoewel deze factoren de situatie zeker sterk beïnvloed hebben, denk ik toch dat de oorzaak van de plotse boerenopstand gezocht moet worden in een zeer ongelukkige communicatiestrategie van het kabinet.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lidEen wond die al 30 jaar ettert los je ook met een positieve framing niet op. Ik durf te stellen dat het kaartje precies was wat al die tijd ontbrak: duidelijkheid, paal en perk, man en paard. Alleen werd die kaart wel veel te vroeg in het verwerkingsproces getoond, dat wel.
Dit is m.i. een eendimensionale en simplistische voorstelling van zaken. Het ongenoegen van de boeren zit hem er deels in dat andere bedrijfstakken (Tata [staal], olie, gas, Schiphol!) minder hard of zelfs helemaal niet worden aangepakt, en dat D66 de knuppel in het hoenderhok heeft gegooid met de kreet 'halvering van de veestapel'. Over schadelijke framing gesproken.