Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA-plan omroep vindt geen steun bij NPO

Het is onzin dat publieke omroepen geen eigen geluid kunnen laten horen omdat ze zouden vastzitten in het keurslijf van netcoördinatoren.…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Hagoort reageert daarmee op het plan van CDA-Kamerlid Joop Atsma, die wil dat elke publieke omroeporganisatie weer een eigen actualiteitenrubriek moet kunnen krijgen, net als vroeger. Atsma gaat dat donderdag per motie voorstellen in het debat over de nieuwe erkenningenwet publieke omroep.

related partner content for mobile comes here

Hagoort is ‘hogelijk verbaasd’ over dit idee. Volgens de omroepbaas kunnen de omroepen 'in volle vrijheid' een eigen geluid laten horen in de actualiteitenrubrieken waarin ze participeren. Dit geldt voor de EO en NCRV in Netwerk en de TROS en AVRO die samenwerken in EénVandaag, aldus Hagoort. Het CDA is voor het huidige omroepbestel waarin diverse zendgemachtigden verschillende stromingen vertegenwoordigen. In de huidige ledenjacht van nieuwe en bestaande omroepen komt vaak naar voren dat vooral het rechtse geluid nogal ontbreekt in programma's van de publieke omroep. Daardoor ontstaan initiatieven als Wakker Nederland, PowNed en PopNed, die een 'rechts' karakter hebben.

Atsma vindt het raar dat bestaande omroepen als vooral TROS en AVRO niet voor het rechtse geluid zorgen. Van die omroepen krijgt hij echter steeds te horen dat ze vastzitten in een keurslijf dat wordt opgelegd door netcoördinatoren. Het CDA-Kamerlid vindt dat ongewenst en wil daarom dat omroepen, als ze dat zelf willen, de volle medewerking krijgen om een eigen actualiteitenprogramma te maken.

Martijn van Dam van de PvdA ziet het plan van Atsma ook niet zitten. Hij vindt dat de TROS en de AVRO, die samenwerken in EénVandaag, best binnen die gezamenlijke rubriek hun eigen duiding kunnen geven. Hij wil donderdag in het debat aandacht vragen voor het fenomeen dat nieuwe omroepen zich steeds weer aandienen, maar dat er geen bestaande zendgemachtigden vertrekken. Hij wil dat het niet vanzelfsprekend is dat een omroep blijft bestaan.

Plasterk zelf gaf eerder al aan dat hij moeite heeft met dat gegeven. Hij noemde dat het Hotel Californië-model: “You can check out anytime you like, but you can never leave”. (ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in